Fenntartható gázai tűzszüntet szorgalmaz a brit és a német külügyminiszter

Fenntartható gázai tűzszüntet szorgalmaz a brit és a német külügyminiszter

Füst gomolyog az izraeli légicsapások nyomán Gázában 2023. október 12-én (Fotó:AFP via Europress / MAHMUD HAMS)

Fotó: MAHMUD HAMS

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszútávú, fenntartható tűzszünetet szorgalmaz a brit és a német külügyminiszter a Gázai övezetben – írja a BBC. David Cameron és Annalena Baerbock erről a The Times vasárnapi kiadásában megjelent közös cikkben értekeznek. Cameron ezzel összefüggésben arra is felhívta a figyelmet, erre már csak azért is égető szükség lenne, mert túl sok civilt öltek már meg a Gázai övezetben. (A területet igazgató radikális iszlamista Hamász adatai szerint az Izraelt ért október 7-i támadássorozatuk miatt kirobbant háborúban eddig több mint 18 ezer ember vesztette életét az Izrael által indított gázai szárazföldi és légi hadműveletekben.)

– A célunk nem lehet egyszerűen a harcok befejezése. Napokig, évekig, nemzedékekig tartó békét kell elérnünk. Ezért támogatjuk a tűzszünetet, de csak akkor, ha az fenntartható – mondta Cameron. A brit külügyi tárca élére visszatérő korábbi kormányfő azt írta: „Nem hisszük, hogy az általános és azonnali tűzszünetre való felszólítás, abban a reményben, hogy az valahogyan állandóvá válik, a helyes út. (...) A Hamász abbahagyná a rakéták kilövését? Elengedné a túszokat... Egy fenntarthatatlan tűzszünet, amely gyorsan további erőszakba torkollik, csak megnehezítené a békéhez szükséges bizalom kiépítését”. Ehelyett az Egyesült Királyság és Németország további humanitárius szüneteket sürget, hogy több segélyt juttassanak be és több túszt hozzanak ki – húzta alá a két külügyminiszter.

Fehér zászlót lobogtatva lőtt le tévedésből 3 izraeli túszt az izraeli haderő

Közben tovább folynak a harcok a felek között. Izraelben legújabban az borzolja a kedélyeket, hogy az izraeli katonák még pénteken véletlenül lelőttek három izraeli túszt a Gázai övezetben. Az izraeli haderő (IDF) tájékoztatása szerint a három fiatal férfit úgy lőttek agyon, hogy egy fehér ruhát tartottak a kezükben – idézett az egyik izraeli katonai tisztségviselőt a brit közszolgálati adó.

Herci Halevi vezérkari főnök egyébként vállalta a felelősséget a hadsereg péntek esti tévedéséért, melyben lelőtték a három, a Hamász fogságából kiszabadult túszt a gázai övezetben. Az MTI által is idézett Halevi hangsúlyozta, hogy lelövésükkel megsértették a hadsereg fegyverhasználati szabályait. „Tilos fehér zászlót felemelő, magukat megadó emberekre lőni” – mondta. „Az elrabolt Alon Samriz, Jotam Hajim és Szamer al-Talalka mindent megtettek annak érdekében, hogy az izraeli hadsereg katonái megértsék, hogy nem terroristák. Ing nélkül jöttek, hogy ne gyanakodhassanak testükre rögzített robbanószerkezetre, és egy fehér kendőt tartottak a kezükben” – hangsúlyozta. A vezérkari főnök azonban azt is leszögezte, hogy a lövéseket harc közben és stresszes körülmények között hajtották végre.

– Semmit sem akarnak jobban az izraeli hadsereg katonái és parancsnokaik a Gázai övezetben, mint a túszok élve megmentését. Ebben az esetben nem jártunk sikerrel. Érezzük a családok mély szomorúságát az elhurcoltak halála miatt – tette hozzá a vezérkari főnök. „Az ügy fokozta az izraeli hatóságokra nehezedő nyomást, hogy egyezségre jussanak a Gázában maradt több mint 120 fogoly szabadon bocsátásáról” – jegyezte meg a BBC.

Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy ezzel egy időben a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet a fogságban megölte a huszonhét éves haifai Inbar Haimant, akit az övezet melletti zenei fesztiválról hurcoltak el Gázába október 7-én. A beszámoló szerint a terrortámadásban megpróbált elmenekülni élettársával és egy barátjával, de a Hamász terroristái elkapták és motorkerékpáron elrabolták társaival együtt. Haiman graffiti művésznő, a haifai művészeti főiskola végzős vizuális kommunikáció szakos hallgatója volt. A techno-partin önkéntesként dolgozott, segítséget nyújtott egészségi vagy mentális bajba jutott embereknek.

A hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul az al-Dzsazíra az operatőrük halála miatt

Az IDF közben reagált a pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió operatőrének, Szamer Abu Dakkának a Hán-Juszniban történt halával kapcsolatban. Szerintük megpróbáltak mentőt küldeni a médiamunkás kimentésére, miután kiderült, hogy bombatalálat érte. „Amint kiderült Abu Dakka sérülése, engedélyeztük a mentőknek, hogy a helyszínre érkezzenek, sőt biztonságos útvonalat is kijelöltünk számukra, de a mentő továbbment egy másik útra, amely megsérült a bombázások következtében” – közölték. Az IDF tájékoztatása szerint ekkor még egy buldózert is a helyszínre küldtek, hogy megnyissák az utat a mentőautó előtt, de mire ezzel végeztek, a újságíró belehalt sérüléseibe.

Szombaton az al-Dzsazíra bejelentette, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul Szamer Abu Dakka operatőr halála miatt. A hálózat szerint Abu Dakka egy dróntámadásban vesztette életét pénteken, amikor Hán-Juniszból, az evakuáltak menedékhelyeként szolgáló egyik iskolából tudósított. „Az al-Dzsazíra elítéli egyik alkalmazottja meggyilkolását, aki 19 évet szentelt a megszállt palesztin területeken zajló konfliktus bemutatására” – közölte a TV-csatorna.

Szombat este egyébként a francia külügyminisztérium egyik alkalmazottja is meghalt egy rafahi robbantásban. Párizs elítélte a támadást, és felszólította az izraeli hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet. Az izraeli hadsereg ezzel összefüggésben közölte, hogy mindent megtesz az ártatlanok védelmében, és nem bántja szándékosan az újságírókat. „A harci zónákban való tartózkodás magában hordozza a kockázatot” – tették hozzá.