Fico nem fogja blokkolni Ukrajna 50 milliárd eurós EU-támogatását

Fico nem fogja blokkolni Ukrajna 50 milliárd eurós EU-támogatását

Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Denisz Smihal ukrán kormányfő Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszélést szerdán Ungváron.

Az Új Szó beszámolója szerint a megbeszélésen a szlovák kormányfő biztosította tárgyalópartnerét, hogy Pozsony támogatja Kijev európai uniós csatlakozási törekvéseit, nem fogja blokkolni az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós EU-támogatást, és nem fogja akadályozni, hogy Ukrajna szlovákiai gyártóktól vásároljon fegyvereket. „Hálásak vagyunk a szlovákoknak, hogy ezekben a nehéz időkben segítséget nyújtanak Ukrajnának és az ukrán népnek” – tette közzé Smihal a közösségi hálón. „Meggyőződésem, hogy a mai találkozónk új fejezetet nyit a kapcsolatainkban” – fűzte hozzá az ukrán kormányfő. „Nem utoljára találkoztunk, tovább akarjuk fejleszteni ezt a pragmatikus és nagyon megbízható kapcsolatot” – folytatta Smihal.

Fico meghívta Szlovákiába az ukrán kormányfőt, és hozzátette, számos olyan téma van, amiről tárgyalni kell. Azt is leszögezte, Szlovákia segíteni fogja Ukrajnát. „Egyes kérdésekben eltérhet a véleményünk, a politika már csak ilyen” – jelentette ki Fico. A szlovák kormányfő előzetesen, szombaton azt nyilatkozta, hogy Szlovákia nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, és nem támogatja NATO-csatlakozását. „Az európai uniós csatlakozási szándékot tiszteletben tartjuk, de teljesíteni kell az összes belépési feltételt” – mondta.