Gázról, atomról és a vakcináról tárgyalt Szijjártó és Lavrov

Gázról, atomról és a vakcináról tárgyalt Szijjártó és Lavrov

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert 2021. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddi budapesti egyeztetésük után közös sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Szijjártó barátjaként köszöntötte orosz kollégáját és megköszönte az elmúlt évek közös munkáját, az együttműködés eredményeként „praktikus és pragmatikus” eredményeket tudtak felmutatni.

– Az elmúlt hónapok rendkívüli egészségügyi és gazdasági kihívásai, valamint az elhibázott geopolitikai döntések humanitárius és biztonsági következményei elég bizonyítékként és intő jelként szolgálnak, hogy mindenki belássa, itt lenne az ideje áttérni a civilizált és kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre. A mesterségesen szított konfliktusokat fel kell, hogy váltsák a kulturált nemzetközi tárgyalások – fogalmazott az Európai Unió és Moszkva viszonyára utalva a magyar külügyminiszter.

Ezek után Szijjártó rátért a tanácskozás eredményeire: bejelentette, hogy a vakcina terén folytatott együttműködést „új dimenzióba” helyezik. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a debreceni épülő oltóanyaggyárban licensz alapján a Szputnyik V. vakcina gyártására sor kerülhessen. A tervek szerint 2021 végére a technológiatranszfer végbe tud menni, 2022 végétől pedig lehetővé válik az oltóanyag magyarországi gyártása.

Kifejtette, a kölcsönös beruházások területén volt lemaradásunk, de a Mol egy 4 milliárd forintos beruházás keretében elkezdte építeni egy modern gumibitumen gyárát Tatárföldön, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az Arnyeszt orosz kozmetikai vállalattal egy 18 milliárdos beruházásról, amely keretében gyártóbázist hoznak létre Alsózsolcán.

Az Északi Áramlat 2 kapcsán pedig megjegyezte: a nyugati országok és Oroszország közötti energetikai megállapodás minden korábbi képmutató vitát zárójelbe tesz, ezért jó döntés volt, hogy belevágtunk annak a gázvezetéknek a megépítésébe, amely a szerb-magyar határtól lehetővé teszi októbertől éves szinten 8 és fél milliárd köbméter gáz beszállítását Magyarországra. Kiderült az is, hogy arra törekednek, az idén lejáró megállapodásunkat követően új hosszú távú gázvásárlási megállapodást kössünk a Gazprommal.

Szijjártó Péter bejelentette: jövő hét hétfőn Szentpétervárra látogat, ahol várhatóan tető alá hozzák a következő 15 évre szóló gázszállítási megállapodást az orosz vállalat vezetőivel. A magyar külügyminiszter bejelentette továbbá, hogy a Wizz Air – amelyet a kormány magyar nagyvállalatként tart számon – bázist hoz létre Szentpéterváron, az eddigi heti négy helyett hét járat üzemel a két város között. Emellett megindul a légi közlekedés Budapest és Jekatyerinburg között is.

Szergej Lavrov elmondta, az áruforgalom közel 35 százalékkal nőtt az év első öt hónapja alatt, ami árulkodik arról, hogy a két ország együttműködése gazdasági téren is gyümölcsöző, nagy projekteket valósítanak meg egyebek között Paks 2 vonatkozásában és más területen is.

Az orosz külügyminiszter kiemelte, Magyarország elsőként és sikeresen alkalmazta a Szputnyik vakcinát a lakosság immunizálása terén, és most már a termelés beindításának kérdéseit beszélik meg. – A vakcinák ügyét nem szabad agyonpolitizálni, mivel az csökkenti az esélyt arra, hogy legyőzzük a koronavírust – fogalmazott, megjegyezve: céljuk, hogy az európai uniós hatóságokkal is elfogadtassák a vakcinát.

A tárgyaláson szóba került az ukrán helyzet is: Lavrov azt mondta, közös az álláspont azzal kapcsolatban, hogy a minszki egyezményeket végre kell hajtani, amit az ukrán vezetés szabotál. Kifejtette, hogy aggasztja Moszkvát Kijev diszkriminációs politikája azokkal a népekkel szemben, amelyek évszázadok óta a mai Ukrajna területén élnek.

Szijjártó Péter a gázmegállapodással kapcsolatban újságíró kérdésekre reagálva kifejtette: a hétfői szentpétervári egyeztetésen a két legfontosabb kérdésben szeretne egyezségre jutni, ezek az ár, a másik a szerződés rugalmassága. Mint mondta, olyan árat szeretnének kialkudni, amely reflektál a piaci viszonyokra, és reagál arra is, hogy eddig tranzitország voltunk a Gazprom számára, most viszont ez a státusz megszűnik. Emellett megerősítette, hogy a kormány elkötelezett a Paks 2 beruházás mellett. – Ennek az évtizednek a végéig be kell fejezni a beruházást, és biztosítani kell, hogy Magyarország villamosenergia-ellátásában az atomenergia abszolút főszerepet tudjon játszani – hangsúlyozta.

A tárcavezető érintette a gázmegállapodást is. – Világosan látszik, hogy a Nyugat-európai országok és Oroszország között van egy kölcsönösen előnyös energetikai együttműködés, ha nem lenne kölcsönösen előnyös, valószínűleg nem csinálnák. Ezek után Közép-európai meg Délkelet-európai országokat fenyegetni, mert egy másik szállítási útvonalat is kiépítenek, az nem volna korrekt – fogalmazott a miniszter.

 

 

 

A sajtótájékoztatón a minisztereket megkérdezték arról is, mit szólnak ahhoz, hogy Áder János köztársasági elnök hétfőn részt vett a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozat megnyitóján, ahol többek között támogatásáról biztosította Ukrajnát a nemzetközi jog iránti elkötelezettség és az ország szuverenitása, területi integritása kapcsán. – A magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért mi pontosan tudjuk, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója – fogalmazott Áder Kijevben.

Mindezzel kapcsolatban Szijjártó kifejtette: Magyarország mindig is kiállt Ukrajna területi integritása mellett, majd inkább arról kezdett beszélni, hogy a szomszédos országban a magyarok kárára történnek lépések. Lavrov pedig mindössze annyit mondott, a Magyarországgal való kapcsolatukat mindig a reális politikai érdekek mentén építették fel, a jövőben is így kívánnak eljárni.