Gépeltérítéssel tartóztattak le egy belarusz aktivistát, egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás

Gépeltérítéssel tartóztattak le egy belarusz aktivistát, egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás

A fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tart Vilniusban 2021. május 23-án. Cihanouszkaja a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból, miután a nap folyamán őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben a Ryanair légitársaság egyik repülőgépén, amely a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre. MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vették vasárnap Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben, miután az Athénból a litván Vilniusba tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt kellett leszállnia a gépnek, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben – írja az MTI.

A fehérorosz ellenzék úgy látja, az intézkedés csak ürügy volt arra, hogy letartóztathassanak egy ismert ellenzéki aktivistát, akik a gép fedélzetén utazott át szülőföldje felett – írja a Washington Post.

A fehérorosz hatóságok hivatalos közlése szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről.  A fehérorosz állami média szerint egy MiG–29-es vadászgéppel parancsolták földre a gépet.

Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja, Aljakszandr Lukasenka elnök adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra az utasszállítót a fedélzeten állítólag elhelyezett pokolgép miatt. A helyi sajtó szerint Lukasenka így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől.

A híradások szerint Prataszevicsnek hazájában halálbüntetéssel kell szembe néznie, terroristának nyilvánították ugyanis, miután beszámolt a tavalyi elcsalt választásokról és a brutális rendőri fellépésről a kormányellenes tüntetéseken.

Az MTI arról adott hírt, hogy a fehérorosz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege megerősítette Prataszevics őrizetbe vételét, és akár 15 év börtönt is kaphat. 

A Ryanair földre kényszerítése rögtön diplomáciai hullámokat vetett Európában, sokan bírálják a lépésért a fehérorosz diktátort. Gitanas Nauseda litván elnök az ellenzéki aktivista haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte, és hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre.

Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó szerint is a fehérorosz hatóságok előre eltervezték a mintegy 170 utast szállító repülőgép leszállásra kényszerítését.

A görög miniszterelnök sokkolónak és elfogadhatatlannak tartja a lépést. A tavalyi, sokak által elcsaltnak tartott választások óta litvániai száműzetésben élő Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető is a férfi szabadon bocsátását kérte, valamint a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát követelte – számolt be a BBC

Megszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, és felszólította Fehéroroszországot, hogy tegyék lehetővé a fedélzeten utazó EU-s állampolgárok haladéktalan továbbutazását Vilniusba. Ezen kívül a Bizottság elnöke azt mondta, hogy a lépésnek következményei lehetnek. „A nemzetközi légi közlekedési szabályok megsértése következményeket kell, hogy vonjon maga után” – írta.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék útjára a járatot és engedjék szabadon annak minden utasát. Szerinte az incidens ügyében elengedhetetlen a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) vizsgálata. Azt is bejelentette, hogy a hétfői csúcson napirendre kerülnek a lehetséges szankciók Fehéroroszországgal szemben.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt közölte, figyelemmel követi Raman Prataszevics előállításának fejleményeit. Magyarázatot követelt a történtek miatt, és az orosz politikai aktivista, újságíró, valamint a járat össze utasának azonnali szabadon engedésére szólított fel.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt közölte: a fehérorosz kormány felelős az utasok és a repülőgép biztonságáért. Az EU szorosan követi a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járata és utasai helyzetének alakulását – emelte ki.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár „súlyos és veszélyes” eseménynek nevezte a járat „kényszerű fehéroroszországi leszállását”, amely – véleménye szerint – nemzetközi vizsgálatot igényel. Fehéroroszországnak biztosítania kell a személyzet és az összes utas biztonságos hazatérését – közölte.

Idehaza Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Facebook-bejegyzésben ítélte el a történteket. Mint írja, elfogadhatatlan a belarusz aktivista őrizetbe vétele, akinek „bűne” mindössze annyi, hogy beszámolt az elcsalt választásról és az azt követő tüntetésekről.

Mint hozzátette, Európának határozott és egyértelmű választ kell adnia a történtekre. Felszólította a magyar kormányt és Szijjártó Péter külügyminisztert, hagyjon fel azzal a káros gyakorlattal, hogy vétókkal blokkolják a közös uniós fellépéseket. – A magyar kormánynak a diktatúrák pártolása helyett végre a demokratikus értékeink védelme mellé kell állnia – írta az ellenzéki politikus.