Haldoklik az óceán a kamcsatkai partoknál

Haldoklik az óceán a kamcsatkai partoknál

A kamcsatkai Halaktirszkij-strandhoz közeli Petropavlovszk kikötője (Fotó: Eqlbin/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagy eséllyel olajtermékektől származó durva vízszennyezés a tengeri élővilág 95 százalékát kipusztította.

„Haldoklik a szeretett Óceánom… Az óriás Doflein polipok… Tudják, hogy nekik három szívük van, és az életben csak egyszer szeretnek? Okosak, kíváncsiak és még szemük is van! Szörnyű, hogy miközben ezeket a sorokat írom, a Csendes-óceán hullámai minden nap tucatjával sodorják a partra Kamcsatkánál ezeknek a csodálatos képződményeknek a tetemeit! Nem tudjuk, mitől pusztulnak, hogy segítsünk! A legkegyetlenebb dolog az életben a tehetetlenség. Kamcsatka lakói már szembesültek ezzel az érzéssel. Egyesek fel sem fogják, mások behunyják a szemüket, megint mások pedig nem hiszik el az egészet. De így vagy úgy, ez a katasztrófa mégis csak megérinti őket!”

A Greenpeace környezetvédő szervezet egyik orosz aktivistája posztolta az Instagramra ezt a zaklatott és kétségbeesett segélykiáltást azután, hogy a napokban fókák, halak, kagylók, polipok, tengeri sünök és más tengeri állatok tetemeit mosta partra a víz. A fekete vulkáni homokkal borított Halaktirszkij-strandon megváltozott a víz színe, és mindazok, akik kapcsolatba kerültek vele, rosszullétre panaszkodtak.

🎥 @lefffu Мой любимый Океан погибает... Осьминожки Дофлейна... А вы знаете, что у них 3 сердца и любят они один раз за всю свою жизнь! Они умные, любопытные и у них есть глаза! Очень жаль, что я пишу о них сейчас, когда каждый день на Тихоокеанское побережье Камчатки выбрасывает десятки трупов этого фантастического создания! А мы не знаем, почему🤷🏻‍♀️ и как им помочь! Самое ужасное в жизни - это беспомощность. И жители Камчатки уже столкнулись с этим. Кто-то не осознает, кто-то закрывает глаза, кто-то не верит... но, так или иначе, всех это коснется! 😓 @vv_solodov @_svetlana__radionova_ @greenpeace @greenpeaceru

null

A parton tömegével hevernek a döglött tengeri állatok. A vízben lényegében megfőtt halakat és más állatokat is találtak, égési sérülésekkel több helyi lakos is jelentkezett orvosnál. De a helyiek először néhány hete a gyanús körülményekre figyeltek fel. A rendszeresen az Avacsa-öbölbe járó szörfözők közülük többen szem- és bőrirritáció miatt fordultak orvoshoz, miután a vízbe merészkedtek.

A megbetegedések tüneteik között szerepel a rosszullét, hányás, gyengeségérzet és magas láz. Ezek egyébként a fenolmérgezés tünetei is. A fenol az olajfinomítás egyik mellékterméke, amit a nyersolajból víz kivonásával távolítanak el. Bőrrel érintkezve vagy szembe kerülve a vegyület maró hatású, lenyelve vagy belélegezve is képes mérgezést okozni, az emberi szervezetben kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhat. A hatóságok a tengeri állatok tetemeinek megjelenése után arra figyelmeztették a Kamcsatka-félsziget partvidékén élőket, hogy ne menjenek a tengerpartra.

A pusztulást feltehetően valamilyen ipari szennyezés okozta, amire a környéken élők már korábban is felhívták a figyelmet. A Greepeace arra gyanakodott, hogy esetleg egy eltitkolt baleset lehet a szennyezés forrása, és a méreg egy katonai kiképzőállomás mellett elhaladó folyón keresztül juthatott a tengerbe. Az orosz védelmi miniszter azonban tagadja, hogy esetleg hadihajók lennének felelősek a szennyezésért.

A hatóságok ember okozta technogén katasztrófára gyanakodtak, de felmerült az is, hogy valamilyen természeti katasztrófa, esetleg a vulkanikus tevékenységgel összefüggő szeizmikus földmozgás lehet a szennyezés okozója. De azt sem zárták ki, hogy a szeptember végén az Avacsa-öbölben tomboló, hatméteres hullámokat verő ciklon dobta a partra a tengerfenékről az állatokat. De esetleges mérgező anyagok szivárgása után kutatva átvizsgálják a régióban lévő katonai gyakorlótereket is.

Vlagyimir Szolodov, a kamcsatkai régió kormányzója szerint egyelőre csak az jelenthető ki, hogy vízszennyezés történt. Mint elmondta, az előzetes vizsgálatok már megerősítették, hogy a tengerben megemelkedett a kőolajszármazékok és a fenol nevű kemikália szintje, a végleges eredményekre azonban még várni kell. Alekszej Kumarkov, a régió ügyvezető környezetvédelmi miniszter az MTI jelentése szerint arról beszélt, hogy az olajtermékek és a fenol szintje 3,6-, illetve 2,5-szeresen haladja meg a küszöbértéket.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló kutatók megállapították, hogy durva vízszennyezés a tengeri élővilág 95 százalékát kipusztította, és nagyjából 15 évre lesz szükség az ökoszisztéma helyreállásához.

Az idén már nem ez az első természeti katasztrófa Szibériában és a Távol-Keleten. Még május végén például 20 ezer tonna olaj ömlött az Ambarnaja folyó vizébe egy Norilszk melletti hőerőműből. Az ökológiai katasztrófa méreteit jól mutatja, hogy a szennyezés az Európai Űrügynökség műhold felvételein is látszott. A tudósok szerint itt is több évtizedre lesz szüksége a sarkvidéki Ambarnaja folyónak, mire kiheveri azt az ökológiai katasztrófát.