Holtan találták a Boeing mérnökét, aki tanúskodott az óriáscég ellen

Holtan találták a Boeing mérnökét, aki tanúskodott az óriáscég ellen

A Boeing 737 MAX bemutatkozó repülése a Farnborough International Airshow-n 2018-ban. (Fotó: Wikipédia, Steve Lynes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Holtan találták az Egyesült Államokban a Boeing egy korábbi amerikai alkalmazottját, aki arról volt ismert, hogy aggályokat fogalmazott meg a cég gyártási szabványaival kapcsolatban – jelentette a BBC.

John Barnett 62 éves volt, 2017-ben vonult nyugdíjba, miután előtte 32 évig dolgozott a Boeingnél. A férfi a hírek szerint a halála előtti napokban tanúvallomást tett egy, a vállalat ellen indított perben. Információk szerint a 62 éves férfi március 9-én „önkezével okozott” sérülésbe halt bele; a rendőrség nyomozást indított az ügyben. Barnett 2010-től minőségellenőrként dolgozott a légiipari óriás észak-charlestoni üzemében, ahol a Boeing 787 Dreamlinereit gyártják. Azt a korszerű utasszállító repülőgépet, amelyet főként hosszú távú útvonalakon használnak, és amely típussal az elmúlt években több gond is akadt.

Az amerikai férfi 2019-ben azt mondta a BBC-nek, hogy a nyomás alatt álló dolgozók szándékosan nem megfelelő minőségű alkatrészeket szereltek be a repülőgépekbe a gyártósoron. Barnett azt is állította, hogy súlyos problémákat fedezett fel az oxigénrendszerekkel kapcsolatban, ami azt jelentheti, hogy négyből egy légzőmaszk nem működik vészhelyzetben. Azt is állította, hogy egyes esetekben a gyártósori késedelmek elkerülése érdekében még a selejttárolókból is kivettek nem szabványos alkatrészeket, és azokat beépítették a készülő repülőgépekbe.

A Boeing kategorikusan tagadta Barnett vádjait, ám az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 2017-es felülvizsgálata helyt adott a férfi néhány aggályának. A Boeing most kiadott közleményében arról írt, szomorúan értesültek John Barnett haláláról, és őszinte részvétüket fejezték ki. A BBC megjegyzi, a férfi halála pont egy olyan időszakban történt, amikor mind a Boeingnél, mind a fő beszállítójánál, a Spirit Aerosystemsnél szigorúan elkezdték vizsgálni a gyártási szabványokat, miután több incidens is történt: így például januárban az egyik gépükről repülés közben szakadt le a géptörzs egy része, majd volt olyan, hogy úgy szállt fel a gép, hogy meg volt repedve az ablak a pilótafülkében, legutóbb pedig felszállás közben elhagyta az egyik kerekét egy Boeing 777-es.

Címkék: öngyilkosság, Boeing