Így próbáltak az oroszok Floridában kiiktatni egy átállt hírszerző tisztet

Így próbáltak az oroszok Floridában kiiktatni egy átállt hírszerző tisztet

Alekszandr Putyejev kevés ismert fotója egyike (felső sor, balról a harmadik), amely az afganisztáni háború idején készült

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig az orosz titkosszolgálatok tartózkodtak attól, hogy amerikai területen kövessenek el merényleteket, de úgy tűnik, már nincsenek ilyen fenntartásaik. Nemrégiben orosz ügynökök Miamiban próbáltak megölni egy értékes információkkal rendelkező volt orosz kémet, aki átállt az amerikaiakhoz, és a CIA informátora lett több mint tíz évvel ezelőtt. A terv azonban kudarcot vallott, az illetőt nem sikerült eltenni láb alól. A kommentátorok szerint ez azt jelzi, hogy „Putyin számára már rég nincsenek vörös vonalak”, és simán parancsot ad a lividálásokra, bárhol is legyen a célszemély. Bár a merénylet terve becsődölt, az incidens után oda-vissza kiutasítottak számos hírszerzőt az Egyesült államokból és Oroszországból egyaránt, és a kémszervezetek közötti kapcsolatok – ha lehet – még fagyosabbá váltak.

A megölni kívánt volt orosz kém Alekszandr Potyejev volt, aki olyan információkat adott át az FBI-nak, amelyből kiindulva évek nyomozása után 2010-ben összesen 11 fedett orosz ügynököt tartóztattak le, akik hamis személyazonossággal élték a középosztály (látszólag) unalmas életét Amerika keleti partján. A kémeknek átlagos fedőfoglalkozásaik voltak, de titkon az orosz SZVR-nek, vagyis a külföldön aktív hírszerzésnek dolgoztak, és újabb ügynököket igyekeztek beszervezni.

Az Obama-kormány igyekezett csökkenteni az orosz-amerikai kapcsolatok feszültségét, ezért fogolycseréről állapodtak meg az oroszokkal. A tizenegy kém közül tízet átadtak az oroszoknak, cserébe az oroszok négy kémet engedtek el, közöttük Szergej Szkripalt, a katonai hírszerzés volt ezredesét, akit 2006-ban ítéltek el, mert titkokat adott el a briteknek. Később őt és a lányát is megpróbálták megölni Nagy-Britanniában a novicsok nevű idegméreggel – sikertelenül.

A Potyejev meggyilkolására szőtt összeesküvésre csak most derült fény: egy új, megjelenés előtt álló könyvében (Spies: The Epic Intelligence War Between East and West) írt róla Calder Walton, a Harvard Egyetem nemzetbiztonság- és hírszerzéskutatója. Miután Potyejev 2011-ben az Egyesült Államokba szökött, ahol bekerült a CIA titkos programjába, és új személyazonosságot és egzisztenciát kapott az amerikai kormánytól, távollétében Moszkvában elítélték árulásért (hivatalosan csak börtönbüntetésre). Putyin azonban nem is nagyon rejtette véka alá, hogy holtan kívánja látni.

2016-ban megjelent az orosz sajtóban, hogy Potyejev meghalt, de ez csak trükk volt, amivel megpróbálta az orosz hírszerzés előcsalogatni (eközben orosz ügynökök Amerikában mindent tűvé tettek a megtalálása érdekében). Potyejev kém létére nem volt a konspiráció mestere: saját néven regisztrált a választások előtt (republikánus szavazóként), és ugyancsak a saját nevén váltott ki horgászigazolványt is. Az óvatlansága lebuktatta: 2018-ban meg is jelent egy híroldalon, hogy Miamiban él. 

Az oroszok egy mexikói kutatót, Hector Alejandro Cabrera Fuentest szemelték ki a merénylet előkészítésére. Fuentes Oroszországban, Kazanyban tanult mikrobiológiát, és volt egy kellemetlen titka: a mexikói felesége mellett volt egy orosz felesége és két orosz gyereke is. Az orosz hatóságok gyakorlatilag túszul ejtették Fuentes orosz családját: nem engedték ki őket az országból, és velük zsarolták Fuentest, hogy működjön együtt velük a Potyejev elleni merényletben.

A mikrobiológus az utasításoknak megfelelően lakást bérelt Miamiban, közel Potyejev lakhelyéhez. Azt parancsolták neki, hogy fényképezze le a célszemély autójának rendszámát, ezért követte Potyejevet egy parkolóházba. Mivel nem volt belépője, kissé amatőr módon egy másik autót szorosan követve próbált átslisszanni a sorompó alatt. Ezzel felhívta magára a biztonsági őr figyelmét. Fuentesszel volt a felesége is (az nem világos, hogy beszámolt-e az asszonynak az orosz családjáról), aki, miközben a férje az őrrel vitatkozott, kiszállt a kocsiból, a parkolóházban megkereste Potyejev kocsiját, és annak rendje-módja szerint lefotózta a rendszámtábláját – mindezt a térfigyelő kamerák szeme láttára.

Két nappal később a Fuentes házaspár megpróbálta elhagyni az Egyesült Államokat, de a reptéren feltartóztatták őket. Ezután Fuentes mindent bevallott, azt állítva, hogy nem tudta, hogy a célszemély miért érdekes, és az ő feladata csak az adatgyűjtés volt, nem a gyilkolás (azt sem tudta, hogy az SZVR-nek dolgozik, ő azt hitte, hogy az FSZB-nek, vagyis a belbiztonsági szolgálatnak). Bár az incidenst akkor egyik fél sem hozta nyilvánosságra, az Egyesült Államok egy sor orosz hírszerzőt utasított ki, erre Oroszország ugyanezt tette. A jelek szerint egyik országnak sem volt oka nagy dobra verni a történteket. Fuentest tavaly négy év és egy nap börtönbüntetésre ítélték.