Irán felülvizsgálja a nők kötelező fejkendőviselési szabályait

Irán felülvizsgálja a nők kötelező fejkendőviselési szabályait

Képünk illusztráció! (Fotó: Artur Aldyrkhanov/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Irán főügyésze bejelentette, hogy a törvényhozás felülvizsgálja a nők kötelező kendőviselési szabályait – írja a brit The Guardian. Az országban két hónapja zavargások vannak, miután meghalt egy, az erkölcsrendőrség által őrizetbe vett 22 éves nő.

Mohamed Dzsafar Montazeri szombaton jelezte: a parlament és az igazságügyi minisztérium is dolgozik a törvény átdolgozásán, de részletekre nem tért ki. Hozzátette: egy-két héten belül várhatók eredmények. Ebrahim Raisi elnök szintén szombaton egy interjúban arról beszélt: Irán köztársasági és iszlamista alapjai az alkotmányban vannak rögzítve, de „vannak megoldások arra, hogy az alkotmányt rugalmasan alkalmazzák”.

Ahogy arról lapunk is többször beszámolt, az iráni zavargások szeptember 16-án kezdődtek, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vett egy 22 éves, kurd származású nőt a fejkendőviselési szabályok megsértése miatt. Mahsza Amini később meghalt, valószínűleg rendőri erőszak áldozata lett.

A kendőviselési szabályok ellen kialakult tüntetések hamar kormányellenes zavargásokba torkolltak, ami ellen a rendőrség és a Forradalmi Gárda is keményen fellépett. A demonstrációk hevességét jelzi, hogy a tüntetők felgyújtották az iráni iszlám köztársaságot létrehozó Khomeini ajatollah szülőházát, míg a katari világbajnokságot megjárt iráni labdarúgó válogatott folyamatosan kiállt a hazai demonstrációk mellett.

A Human Rights Activists nevű szervezet szerint idáig több mint 400 tüntető halt meg az utcai harcokban, és legalább 18 ezer embert tartóztattak le. A nők tiltakozásul egyre nagyobb számban tagadják meg a hidzsáb viselését.