Izraeli arab túszt szabadítottak ki Gázából

Izraeli arab túszt szabadítottak ki Gázából

Izraeli katonák szárazföldi hadműveletet hajtanak végre a Gázai övezetben 2023. november 22-én. (Fotó: MTI/AP/Victor R. Caivano)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiszabadítottak egy 52 éves izraeli arab férfit – közölte az izraeli hadsereg kedd délután. Ő a nyolcadik túsz, akit élve sikerült kiszabadítani a 10 hónapja elrabolt mintegy 250 ember közül.

Az 52 éves Kaid Farhan al-Kaidit az ország beduin arab kisebbségének tagja. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy közölte, hogy izraeli katonák és különleges erők mentették meg egy „összetett művelet” során Gáza déli részén. Hozzátették, hogy nemzetbiztonsági okokból, valamint a többi túsz biztonsága érdekében nem tudnak további részleteket közölni. A Gázában fogva tartott túszok családjait képviselő szervezet üdvözölte a „csodával határos módon” végrehajtott mentést, de figyelmeztetett, hogy a katonai misszió nem szünteti meg a tűzszüneti megállapodás szükségességét a több mint 100 túsz kiszabadításához. „A tárgyalásos megállapodás az egyetlen út előre” – áll a közleményükben.

Isaac Herzog izraeli államfő „Izrael állam és az izraeli társadalom egésze számára boldog pillanatnak” nevezte a túsz kiszabadítását. Még mindig több mint 100 fogoly van Gázában, akik közül legalább 30-an feltehetően meghaltak – tette hozzá a New York Times. Több tucatnyi túszt, főként nőket és gyerekeket, a tavaly novemberben tartott egyhetes tűzszünet során adtak vissza Izraelnek.