Jóval hamarabb megérkezhetett Európába a koronavírus, mint eddig hittük

Jóval hamarabb megérkezhetett Európába a koronavírus, mint eddig hittük

Védőmaszkos rendőrnő egy járókelő papírjait ellenőrzi a párizsi Eiffel-torony előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Francia kutatók szerint a jelenlegi járványért felelős új koronavírus már akár tavaly decemberben is felbukkanhatott Európában. A The Telegraph cikke szerint a párizsi Avicenne Kórházban elvégezték több olyan beteg vírustesztjét, akik december második felében, illetve január elején kerültek be az intézménybe, és az egyikük felvételekor levett mintája pozitív lett. Mivel őt december 27-én kerül kórházba, a laborvizsgálat eredménye azt jelenti, hogy Franciaországban csaknem egy hónappal korábban jelen volt már a vírus, mint azt eddig feltételezték. Az 53 éves páciens ráadásul nem volt Kínában, és nem került kapcsolatba korábban Kínában járt emberekkel.

Yves Cohen, a kórház orvosa a BFM-TV műsorában elmondta, a férfi a két fiát megfertőzte az akkor még influenzaként kezelt betegséggel, a felesége azonban nem kapta el, vagy tünetmentesen vészelte át. Az asszony kapcsán megjegyezte, egy áruház halakkal foglalkozó részlegén dolgozik, ahol akár kínai hátterű, vagy Kínából érkezett emberekkel is kapcsolatba kerülhetett, ennek kiderítése azonban már nem a kórház feladata – hangsúlyozta Yves Cohen.

Lehet, hogy sosem derül ki, milyen állat volt a koronavírus-járvány „hiányzó láncszeme" | Magyar Hang

A denevérből származó vírus egy eddig ismeretlen faj közvetítésével került az emberbe. A tudósok szerint az állatpiac talán csak véletlen helyszín.

Korábban több kutató is utalt rá, hogy a koronavírus már akár az ősszel is megjelenhetett Európában. Adriano Decarli, a Milánói Egyetem járványtani és orvostudományi statisztikai professzora március végén arról számolt be, hogy jelentős növekedést tapasztaltak a tüdőgyulladással és influenzával kórházban kezelt emberek számában Milánó és Lodi térségében október és december között. Elmondta, az átlagosnál több százzal több embert vittek kórházba tüdőgyulladás és influenza tüneteivel Lombardia két városában, amelyet a később a legsúlyosabban érintett, és érint a mai napig a járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban az új koronavírus és a Covid-19 légzőszervi betegség ismeretlen volt azelőtt, hogy decemberben először jelentették felbukkanását a közép-kínai Vuhanból. Paul Hunter, a Kelet-angliai Egyetem professzora szerint egyáltalán nem valószínű, hogy a vírus megjelent Európában január előtt.