Keresztbe tenne a román kormány az MVM-nek

Keresztbe tenne a román kormány az MVM-nek

Az AUR elnökjelöltjének kampányplakátja Bukarestben. Szuverenisták egymás közt. (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román energiaügyi minisztérium a napokban nyilvános vitára bocsátott egy sürgősségi törvénytervezetet, amelynek értelmében az állam közvetlenül megvásárolhatja az ágazat stratégiai vállalatai által kibocsátott részvényeket – írja hétfő reggeli cikkében a Bursa.ro. A minisztérium több kulcsfontosságú tényezőre hívja fel a figyelmet, a többi között a feszült nemzetközi helyzetre, a pénzügyi piacok instabilitására, valamint a romániai tőzsdén jegyzett stratégiai vállalatok elleni ellenséges felvásárlási kísérletek elszaporodására. Ez a helyzet a minisztérium szerint jelentős kockázatot jelent a nemzetgazdaság biztonságára nézve.

Az energiaügyi minisztérium hangsúlyozza, hogy az államnak gyorsan és hatékonyan kell tudnia cselekedni az ilyen ellenséges felvásárlásokkal és tőkekivonásokkal kapcsolatos kockázatok megelőzése érdekében. Szerintük az energiafüggetlenség és a gazdasági biztonság nemzeti prioritás, és az ilyen irányú állami beavatkozások elengedhetetlenek a kritikus erőforrások és az infrastruktúra feletti ellenőrzés fenntartásához.

Gheorghe Piperea, az AUR szélsőjobboldali párt EP-képviselője a törvénytervezet benyújtásakor kijelentette, a kormánynak meg kell védenie a nemzeti érdekeket az energiaszektorban. A politikus szerint „az elmúlt hetekben egy olyan lehetséges kereskedelmi tranzakció került a nyilvánosság elé, amelynek mélyreható következményei vannak Románia energiabiztonságára nézve. Az E.ON Románia gáz- és áramszolgáltató vállalat eladásáról van szó az Orbán Viktor kormánya által közvetlenül ellenőrzött magyar állami MVM vállalatnak. Bár a média látszólag érdektelenül kezeli a témát, ez az ügylet súlyos következményekkel járhat Románia számára, és a nemzeti hatóságoknak be kell avatkozniuk, mielőtt a dolgok kicsúsznak a kezükből.”

Az E.ON Románia a keleti szomszédunk energia- és gázellátási piacának mintegy 41 százalékát ellenőrzi, és 3,4 millió fogyasztót szolgál ki. Piperea szavai szerint „ha megengedjük, hogy a nemzeti energiapiac ilyen fontos részét a magyar állam vegye át, amely szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával, az rendkívül sebezhető helyzetbe hozhatja Romániát. Egy ilyen stratégiai tranzakció komoly aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogy Románia képes-e válsághelyzetben fenntartani a kulcsfontosságú energiaforrások feletti ellenőrzést”. Az említett törvénytervezet társadalmi vitája október 21-éig, azaz jövő hétfőig tart.