Koronavírus: Hiába nyitnának az osztrák szállodák, a németek nem akarnak utazni

Koronavírus: Hiába nyitnának az osztrák szállodák, a németek nem akarnak utazni

Vesztegzár alá vont ausztriai falu, Sankt Anton am Arlberg határában megállítanak egy buszt rendőrök 2020. március 14-én. (Fotó: MTI/AP/Kerstin Joensson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan az osztrák kormány jelenlegi tervei szerint május közepén ki is nyithatnak az ausztriai hotelek és szállások, a turisztikai ágazat a jelek szerint nem lélegezhet fel. Az ausztriai turizmusban ugyanis jelentős hányadot tesznek ki a szomszédos Németországból érkezők. A németek felének viszont egy friss felmérés alapján nincs sok kedve külföldre utazni.

A tekintélyes osztrák Die Presse című lapban ismertetett kutatás szerint a Németországban megkérdezettek fele nem támogatja az ország határainak megnyitását a nyári turisztikai szezonra. Ez különben egybevág az Angela Merkel kancellár által vezetett német kormány álláspontjával, amely szkeptikus egyelőre abban, mikor oldhatják fel a koronavírus-járvány miatt a határforgalomra vonatkozó korlátozásokat. A német der Spiegel értesülései szerint ugyanis a kormány arra készül, hogy június közepéig meghosszabbítja turisztikai forgalmat érintő korlátozásokat – az országból külföldre irányuló utakat is – a koronavírus-járvány miatt. Heiko Maas német külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy az idei turisztikai szezon bizonyosan nem a nyaralókkal teli strandbárokról fog szólni.

Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban | Magyar Hang

Mindenesetre a németországi megkérdezettek 20 százaléka csak egyes országok felé nyitná meg a személyforgalom előtt a határt. Ennél is kevesebbek, a véleményt nyilvánítóknak csak a 13 százaléka szerint kellene visszaállítani a korábbi szabad mozgást az Európai Unió területén. Németországban március 3-a óta vannak zárva a határok a turisták előtt. (Az áruszállításra, miként a határokon át igázókra viszont ezek a korlátozások nem vonatkoznak.)

A felmérés szerint a vírus alaposan átírta a németek nyári terveit is. A nyaralást tervezők közel harmada már leszámolt az idei elképzeléseivel. A megkérdezettek 22 százaléka lemondott a külföldi nyaralásról, 9 százalékuk pedig inkább belföldi utazást tervez. 18 százalék azonban továbbra is kitart korábbi üdülési elképzelései mellett. Ám a megkérdezettek 45 százaléka a vírus miatt semmiféle nyaralást nem tervez.

Németország és Ausztria között azonban sajtóhírek szerint már folytak tárgyalások arról, hogy a nyári szezonra megnyitnák a határokat a két ország között. Korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár is beszélt arról, hogy az üdülőszezonra szeretnék megnyitni a határokat az utazók előtt a szomszédos Németországba és Csehországba. Ennek – különösen a németek előtti határnyitásnak – azért lehet jelentősége, mert az osztrák turisztikai ágazat nagyban függ a német vendégektől.