Koronavírus-teszteket vontak be Spanyolországban

Koronavírus-teszteket vontak be Spanyolországban

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencezer kínai gyártású koronavírus-tesztet vont be a spanyol kormány, miután azoknak megkérdőjelezhető, nagyjából 30 százalékos volt a hatékonyságuk – írta a The Guardian. A spanyolok a héten jelentették be, hogy 432 millió eurót költenek tesztekre, maszkokra, kesztyűkre és egyéb védőfelszerelésekre, amiket Kínából rendelnek meg. A most visszavont teszteket még hetekkel ezelőtt szállították be, de most a kínai kormány felhívta rá a figyelmet, hogy a gyártó cég nincs az engedélyezett vállalatok listáján. A spanyol egészségügyi miniszter csütörtöki közleményében leszögezte, a termékeket nem közvetlenül a kínai gyártótól, hanem egy spanyol cégen keresztül vásárolták.

Spanyolországban egyébként csütörtökön többen haltak meg koronavírusban, mint bármelyik korábbi napon. A 769 halottal az áldozatok száma 4858-ra nőtt, miközben a korábbi legmagasabb szám itt 738 volt. Eddig 64 059-en kapták el a fertőzést.

Spanyolországban már előnyben részesítik a fiatal koronavírusosokat | Magyar Hang

Egyébként Spanyolországban más országokhoz képest magas a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozók száma, mint arról az MTI is beszámolt. Eddig több mint 9400-an betegedtek meg közülük Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatójának közlése szerint. A szakszemélyzet megfertőződésének aránya 14,7 százalék az összes kimutatott esethez képest. A hatósági személyek közül nagyjából 700-an kapták el a koronavírust, a hadsereg 170 fertőzöttről adott tájékoztatást.

A közel két hete tartó szükségállapottal járó korlátozások megszegése miatt 80 embert vettek őrizetbe egy nap alatt, és csaknem 11 ezer bírságot szabtak ki. A rendőrség figyelmeztetése szerint a hétvégén megerősítik a közúti ellenőrzést, és akik például a nyaralójukba vagy hétvégi házukba utaznak, büntetésre számíthatnak, mivel a lakóhelyet csak munkába járás, bevásárlás, orvosi vizsgálat és kutyasétáltatás miatt lehet elhagyni.