Koronavírus: Versenyfutás a védőoltás kifejlesztéséért

Koronavírus: Versenyfutás a védőoltás kifejlesztéséért

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Guardian brit napilap cikke gyűjtött össze öt olyan kutatócsoportot és céget, amelyek jelenleg a koronavírus-vakcina kifejlesztésével foglalkoznak. Egyelőre csak egy kínai cég számolt be arról, hogy már a klinikai vizsgálat második fázisában lenne. A gyógyszerfejlesztésben négy fázisa van a humán klinikai vizsgálatoknak, a harmadik után engedélyezhető a gyógyszer.

Az Egyesült Államokbeli biotechnikai vállalat, a Moderna volt az első olyan cég, amely humán klinikai vizsgálatot folytatott az általa fejlesztett koronavírus-vakcinával. Ennek beadása után a 45 résztvevő mindegyike ellenanyagot termelt – többet, kevesebbet vagy éppen ugyanannyit, mint a koronavíruson átesett személyek – és a cég szerint a résztvevők jól tolerálták az ellenanyag beadását.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel együtt dolgozó kínai CanSino Biologics által fejlesztett oltóanyag az első fejlesztés volt, amely eljutott a humán klinikai vizsgálatok második fázisába. Erre Vuhanban került sor, ám az első klinikai fázis részletes adatait nem közölték, csak azt, hogy 500 ember vett részt benne.

Az Oxfordi Egyetemen fejlesztett védőoltást már több mint ezer önkéntesen tesztelték a múlt hónaptól kezdve. Egy egyelőre publikálás előtt álló, hétfőn nyilvánosságra került tanulmány szerint a vakcina véd a betegség (a tüdőgyulladás) kialakulása ellen, de a fertőzéstől nem, vagyis attól, hogy a fertőzöttek továbbadják másoknak a vírust.

Szeptemberre vakcina? A britek lehetnek az elsők | Magyar Hang

A londoni Imperial College is fejleszt vakcinát, egyelőre állatokon, júniustól embereken is tesztelik. A projekt kormányzati támogatást is kap, és azt remélik, hogy még ebben az évben eljut a klinikai kísérletek harmadik fázisába. A kutatás vezető professzor, Robin Shattock azonban egyáltalán nem tartja valószínűnek, hogy a vakcina szeptemberig elérhetővé válna az Egyesült Királyságban.

Az amerikai biotechnikai cég, az Inovio múlt hónapban szintén vakcinakísérletbe kezdett, és „ígéretes immunválaszokról” számolt be a preklinikai fázisban (ez a gyógyszerfejlesztés humán klinikai vizsgálatok előtti szakaszát jelenti). A klinikai vizsgálat első fázisához már kiválasztottak 40 egészséges résztvevőt, és remélik, hogy még a nyáron elérik a második illetve a harmadik fázist.

A gyógyszerfejlesztésben a humán, vagyis embereken végzett klinikai vizsgálatoknak négy fázisa van: a harmadik fázis után történhet meg a gyógyszer törzskönyvezése és engedélyezése.