Lazítottak Pekingben, már nem kötelező az utcán is hordani a maszkot

Lazítottak Pekingben, már nem kötelező az utcán is hordani a maszkot

Védőmaszkot viselő utasok érkeznek a kínai Vuhan városból egy pekingi vasútállomásra 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pekingben ezentúl maszk nélkül léphetnek ki az utcára az emberek, ha kísérőként csak a társuk van mellettük. Azért kerülhetett sor a lazításra, mert már csaknem két hete nem jelentettek új koronavírus-fertőzöttet a kínai fővárosból – tudósít a South China Morning Post. Lapunk is ">megírta korábban, hogy Pekingban június közepén újra be kellett zárni az iskolákat és az óvodákat, számos lakóövezetet pedig vesztegzár alá vontak, mert a Hszinfadi nevű nagybani piacról újraindult a járvány.

Úgy tűnik, hogy Kínában ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, az időnként felbukkanó járványgócokat eddig hatásosan szigetelték el. A kínai betegségmegelőzési és járványügyi hatóság azonban továbbra is figyelmezteti az embereket az alapvető higiéniai szabályok betartására és a gyakori fertőtlenítésre. Bár kissé nehéz elhinni, de hivatalosan még a 90 ezret sem érte el az összes fertőzött száma Kínában, és alig haladta meg a 4700-at az elhunytaké. Eközben az Egyesült Államokban már több mint 5,5 milliót pozitív esetet regisztráltak, és csaknem 173 200-an hunytak el.

Hupej tartományban – ahol a koronavírus első epicentruma, Vuhan is található –is igyekeznek visszatérni a normális kerékvágásba, csak az elmúlt héten már 2,7 millió belföldi turista fordult meg náluk. De másutt is virágzik a turizmus, Csingtao városában 1,2 millióan vettek részt Kína legnagyobb sörfesztiválján. Az odalátogatóknak igazolniuk kellett, hogy egészségesek, és a bejárat előtt megmérték a hőmérsékletüket.

Vuhan városában két hónapja letesztelték mind a tízmillió lakost – csak mintegy 300 tünetmentes esetet találtak –, és azóta feloldották a korlátozások nagy részét. Az emberek maszk nélkül léphetnek be a bevásárlóközpontokba, edzőtermekbe és más épületekbe. Egy jól szellőző helyiségben addig nem kell maszkot hordaniuk, amíg tartható egymástól az egy méteres távolság. Vuhan városa és környéke 76 napon át volt szigorú karanténban, ezért is keltett nagy feltűnést az a medencés buliról szóló videó, amelyen az AFP francia hírügynökség szerint több ezren zsúfolódtak össze, láthatóan mindenféle távolságtartás és maszk nélkül. Mint kiderült, a vuhani aquaparkot júniusban nyitották meg ismét, és félárú jegyekkel próbálják becsábítani a női vendégeket. 

Azóta a kínai Global Times angol nyelvű cikkben reagált a kritikákra: mint írják, a külföldiek reakciója azt mutatja, hogy „savanyú a szőlő”, és inkább a saját országaik járványkezelésére kellene figyelniük.