Lengyelország növeli a védelmi erők készültségét

Lengyelország növeli a védelmi erők készültségét

A becsapódás helyszíne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét – ezt a lengyel kormányszóvivő jelentette be, miután kedden este rendkívüli tanácskozást tartott a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága. Arról jelentek meg ugyanis hírek, hogy orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, ami két ember halálát okozta. A kormányszóvivő ugyanakkor ezt nem erősítette meg, „robbanásról” beszélt, ahogy az oroszok is cáfolják, hogy ez történt volna.

Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét – jelentette be kedd esti sajtóértekezletén a lengyel kormányszóvivő. Piotr Müller a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak.

Elmondása szerint a kialakult helyzet kapcsán Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és más lengyelországi rendvédelmi erők készültségét.

Egyúttal bejelentette: Varsó megfontolja, „fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikkely szerinti eljárást”.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke közölte: Andrzej Duda elnök a NATO főtitkárával, Jens Stoltengberggel beszélt telefonon és intenzív kapcsolatban vannak a szövetséges országokkal. Később Jakub Kumoch, az államfő külpolitikai irodájának vezetője közölte: Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztet Duda.

Kedd este rendkívüli ülést tart még a lengyel kormány, szerdára pedig Duda összehívta az ellenzéki frakcióelnökök részvételével is megtartandó nemzetbiztonsági tanács ülését.

Mint lapunk is folyamatosan beszámolt róla, a lengyel médiában az esti órákban jelent meg a hír elsőként arról, hogy két tévesen célzott orosz rakéta csapódott be a NATO-tag Lengyelországban az ukrán határtól néhány kilométerre és két ember meghalt. Később a hírt elsőként közlő Mariusz Gierszewski, a lengyel ZET rádió riportere frissítette Twitter-bejegyzését arra, hogy valószínűleg egy ukránok által lelőtt rakéta maradványai csapódtak be. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán-lengyel államhatár közelében lévő célpontokra orosz rakéták nem mértek csapást, az erről szóló hírek provokációnak tekinthetők.

Címkék: Lengyelország