Lengyelország szerint orosz rakéta lépett be a légterükbe

Lengyelország szerint orosz rakéta lépett be a légterükbe

Wieslaw Kukula tábornok, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke a nemzetbiztonsági tanács ülésén a varsói Belvedere-palotában 2023. december 20-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Superna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel fegyveres erők vezetője szerint egy orosz rakéta hatolt be az ország légterébe, majd néhány perc elteltével visszafordult Ukrajna felé – írja a BBC.

A konkrétan egyelőre nem azonosított tárgy péntek reggel repült be Kelet-Lengyelország légterébe, a nemzeti légvédelmi rendszer attól a pillanattól kezdve követte is. Nagyjából 40 kilométert tett meg és három percet töltött az ország felett, majd visszafordult Ukrajna irányába. Andrzej Duda köztársasági elnök rendkívüli biztonsági értekezletet hívott össze, illetve egyeztetett Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel. Az MTI beszámolója szerint a találkozót követő sajtókonferencián Kukula altábornagy úgy fogalmazott, „minden jel arra mutat”, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, amely a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott onnan.

A műveleti parancsnokság szóvivője a TVN24 magántelevíziónak azt nyilatkozta, hogy az esemény összefüggésben állhat az Ukrajna nagyvárosai ellen éppen pénteken indított orosz rakéta- és dróntámadással. Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az eddigi egyik legnagyobb légitámadásában, legkevesebb 18 ember meghalt olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lemberg és Harkiv, a sebesültek száma több tucatra tehető.

Címkék: Ukrajna, háború