Macron: A népszerűtlenséget is vállalom, de nyugdíjreform lesz

Macron: A népszerűtlenséget is vállalom, de nyugdíjreform lesz

Emmanuel Macron francia elnök a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia szervezőbizottságának párizsi munkaülésén 2023. március 14-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron a heves tiltakozások dacára is ragaszkodott a hét közepén ahhoz, hogy év végéig életbe lépjen a nyugdíjreform – számolt be róla a Le Monde. Az államfő az Élysée-palotában fogadta a TF1 és a France 2 újságíróit, a kérdéseikre válaszolva pedig elismerte: nem sikerült elfogadtatniuk az emberekkel, hogy szükség van a reformra, de ő ettől még elkerülhetetlennek látja, hogy bevezessék azt. Macron az interjúban közölte azt is, nem fog elfogadni semmiféle erőszakos nyomásgyakorlást, és hajlandó vállalni a népszerűtlenséget is, nem keresi az újraválasztást.

Mint fogalmazott, ha választania kell a rövid távú szavazatszerzés és az ország általános érdekei között, akkor utóbbiakat választja. A kiállás komolyságát persze megkérdőjelezi, hogy az államfő épp azért igyekezett a legutóbbi választás előtt nem megnyilvánulni a kérdésben, hogy ne veszítsen szavazatokat. Csak a választások után állt bele élesen a kérdésbe, és tette egyértelművé, hogy keresztül fogják vinni a reformot, és 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt.

A köztársasági elnök hangot adott azon igényének is, hogy újra párbeszédet kezdjenek a szociális szférában dolgozókkal a munkakörülmények alakításáról. Állítása szerint kíváncsi arra, milyen megoldás lenne a munkavállalók számára igazságosabb, és mindenképp javítani szeretne a jelenlegi helyzeten. A nyugdíjreformból viszont nem hajlandó engedni. Macron sajnálatának is hangot adott, szerinte a szakszervezeti szövetségek nem álltak elő valamiféle kompromisszumos megoldással, miközben úgy látja, a kormány ezt megtette együttműködésben a parlamenttel. Az államfő elítélte továbbá bizonyos nagyvállalatok cinizmusát, miután úgy látja, rendkívüli nyereségre tettek szert azáltal, hogy visszavásárolhatták saját részvényeiket a tőzsdén. Macron ezért arra kérte őket is, járuljanak hozzá, hogy a munkavállalók is részesülhessenek ezekből a forrásokból.

A CGT szakszervezeti szövetség főtitkára, Philippe Martinez válaszában úgy fogalmazott, Macron szavai felháborítóak, és a tiltakozó milliókkal szembeni megvetésről árulkodnak. Martinez szerint Macron most úgy próbál tenni, mintha minden rendben lenne, és semmi nem történne az utcákon. Pedig a múlt hét második felétől tartó tüntetések gyakorlatilag megbénítják Franciaországot.

Macront bírálta az ellenzéki Jean-Luc Mélenchon is, aki szerint az államfő rendkívüli arroganciáról tett tanúbizonyságot, és nem sikerült megértenie, miért van a nép egy hete az utcákon. A korábbi elnökjelölt egy toulouse-i sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte Macron elvesztette a valóságérzékét, és hogy nem lenne joga úgy beszélni a népről, ahogy tette.

Az államfő a beszédében ígéretet tett arra, hogy új bevándorlási törvény is készül, ez a következő hetekben érkezik majd.

Macron azt mondta, erőltetett menetben haladnak tovább, és különös figyelmet fognak fordítani az újraiparosításra is.