Maszkokkal nyitnak a sípályák a laborban

Maszkokkal nyitnak a sípályák a laborban

Ischgl egyik hüttéje 2020. júpius 23-án (Fotó: Reuters/Lisi Niesner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha még csak most fordult októberre a naptár, Ausztriában akad síterep, ahol már két hete megnyitották a téli szezont. A Tirol tartománybeli Pitztal-gleccseren, a tengerszint felett háromezer méterrel már szeptember közepétől nyitva vannak egyes pályák. Ez is mutatja, ha nem is a korábban megszokott rendben, de lesz téli szezon nyugati szomszédunknál.

Ausztriában – amelyre a magyar miniszterelnök laboratóriumként tekint – összességében alig szigorúbbak a járványügyi szabályok Magyarországnál. Odaát is kötelező közösségi helyeken maszkot hordani, még étteremben is, amikor nem étkeznek a vendégek. Ám például a rendezvényeket, összejöveteleket zárt helyen tíz főben maximalizálták. A közösségi eseményeket azért nem lehetetlenítették el: óvintézkedésekkel és regisztrációval akár 1500 résztvevővel (szabad ég alatt 3000 személyig) megtarthatók. A rendelkezések a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt vannak érvényben.

A 9 millió lakosú országban ezekben a napokban, hetekben valamivel kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak (az elmúlt egy hét napi átlaga 682), mint idehaza, kórházban is kevesebb beteget kezelnek. A járvány sokáig Ausztriában több halálos áldozatot szedett, ám az elmúlt több mint egy hétben nálunk többen haltak meg a vírus miatt (október 6-ig hivatalos adatok szerint Ausztria: 822; Magyarország 853). Az országban a legtöbb fertőzött Bécsben és Tirol tartományban van.

Alighanem ezért sem akarják, hogy megismétlődjenek a tiroli Ischgl síparadicsomában tavaly márciusban történtek. A hagyományos fesztiválon (Après-Ski) akkor ezrek szórakoztak, márciusban ez a hely vált az európai járvány egyik gócává, miután a turisták ezrei hordták szét a vírust a kontinens északi és nyugati részére. Ezért ebben a szezonban az Après-Skit sem tartják meg, az éjszakai síbulikat országszerte betiltották.

A téli szezon ezzel együtt is a kármentésről szól majd Ausztriában. A gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint éves szinten 30 százalékos visszaesés várható a vendégéjszakák számában a 2019-es adatokhoz képest. A 150 millió vendégéjszaka nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a nyári és a téli szezon között. Várakozásaik szerint a visszaesést komolyan megérzi a munkaerőpiac is, a turizmus mellett a művészvilágban és a szórakoztatóiparban is tömegek veszíthetik el állásukat.

A Der Standard által idézett két közgazdász szerint a vendéglátóhelyek a belföldi turistáknak köszönhetően nyáron még csak-csak átvészelték a visszaesést, a télre berendezkedettek viszont nehéz szezon elé néznek. Peter Zellmann turizmuskutató szerint a 41 ezer vendéglátóhely negyede inoghat meg. Ugyanakkor hozzátette, az utazási korlátozások szigorítása vagy oldása jelentősen befolyásolhatja a helyzetet. Hogy az egyes tartományok életében mit jelent a síturizmus, jól mutatja, hogy a hírhedtté vált ischgli síkarnevál a tartomány gazdasági teljesítményének három százalékát teszi ki.

Sebastian Kurz kancellár (ÖVP, Osztrák Néppárt) Zöldekkel közös kormánya ezért mentené, amit lehet. A síelés mellett idén – a buliturizmus helyett – a wellness- és kultúrturizmusra és a gasztronómiára építhetnek a szervezők. A hatóságok a legfontosabbnak az emberek csoportosulásának elkerülését tartják. A Pitztal-gleccseren például a síliftek kasszáinál, a síbuszokon, az éttermekben (kivéve az asztalnál) maszkot kell viselni. Az alpesisí-világkupának is otthont adó Kitzbühelben ezer új parkolót alakítottak ki. Ischglben pedig az alkalmazottak csak negatív teszttel dolgozhatnak, és negatív tesztet kérnek az odalátogatóktól is.

Eközben nem tétlenkednek azok sem, akik márciusban itt kapták el a koronavírust. A Die Presse szerint összesen hatezer olyan turista jelentkezett – jelentős részük Németországból – a világ 45 országából, akik Tirolban kapták el a fertőzést, majd a vírust hazavitték. Az osztrák fogyasztóvédelmi egyesület közülük ezer ember képviseletét vállalta el. Az ország azonban október 12-ét várja igazán, amikor egy független bizottság a tiroli tartományi kormány elé tárja vizsgálata eredményét a hatóságoknak a vírus elszabadulásában játszott szerepéről. A hatóságoknak, a turizmusszervezőknek és a sífelvonó-üzemeltetőknek azt vetik a szemére, hogy noha már tudtak arról, hogy van koronavírus-fertőzött Ischglben, napokig vonakodtak a síkarnevált leállítani, és egyáltalán cselekedni. Probléma volt továbbá, hogy a karanténkötelezettség ellenére a vendégek folyamatosan utaztak el. A történtek miatt nyomozás is indult. A német közmédia 4 gyanúsítottról tud.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/40 számában jelent meg október 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/40. számban? Itt megnézheti!