A magyar nagykövet számon kérte a cseh lapot a Szijjártóra vonatkozó kérdések miatt

A magyar nagykövet számon kérte a cseh lapot a Szijjártóra vonatkozó kérdések miatt

Szijjártó Péter a moszkvai energetikai konferencián 2022. október 13-án (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A prágai magyar nagykövet levelet írt a cseh Deník N-nek, amelyben a lap újságíróit bírálta. A magyar diplomata a Petr Fiala miniszterelnökkel készült interjút, pontosabban a Szijjártó Péter moszkvai útjával kapcsolatos kérdéseket kifogásolta – írta meg a portál. Baranyi András nagykövet szerint a Deník N munkatársai elfogult véleményüket rejtették a kérdésekbe, „aminek célja az interjúalany és az olvasók befolyásolása, valamint a közép-európai országok egységének aláásása volt, éppen akkor, amikor a szomszédunkban háború dúl”. Baranyi András szerint az ilyen esetek „elítélendők”, és megnehezítik a Cseh Köztársaság és Magyarország közötti jó viszony fenntartását. „Tisztelettel kérem a Főszerkesztő Urat, hogy az általa vezetett szerkesztőség a jövőben igyekezzen objektív tájékoztatást adni Magyarországgal és a magyar kormánnyal kapcsolatban” – zárul a nagykövet levele.

„Újságírói tevékenységem során még soha nem találkoztam azzal, hogy egy külföldi kormány a nagykövetén keresztül hasonló vádakkal illette volna a médiát” – írta válaszlevelében Pavel Tomášek, a Deník N főszerkesztője. „Úgy gondoljuk, hogy az Ön levele és vádjai példátlan nyomást gyakorolnak egy független médiumra egy olyan ország kormánya részéről, amely ország jelenleg a 85. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-rangsorában. Az ilyen nyomásgyakorlást határozottan elutasítjuk” – írta Pavel Tomášek. A Szijjártó Péterrel kapcsolatos kérdések így hangzottak:

– „Nem probléma, hogy a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokat követően az egyik miniszter azonnal Moszkvába megy, hogy mindent elmondjon? Ez nem ássa alá Európa egységét az Oroszország elleni fellépésben?”

– „Önt nem zavarja, hogy a magyar kormány képviselője a találkozó után azonnal Moszkvába megy, hogy mindent elmondjon?”

Petr Fiala egyébként így válaszolt többek között: „Magyarország Moszkvával szembeni politikája nem kifizetődő, óriási áremelkedéssel, hatalmas inflációval kell szembenézniük, ami nagyságrendileg magasabb, mint Csehországban. Ez nem olyan politika, amelyet más országok is követnének. Nem kifizetődő. Az Oroszországra gyakorolt nyomással kapcsolatos valamennyi döntést végül a magyarok is támogatták”