Meghan Markle-nek öngyilkossági gondolatai voltak

Meghan Markle-nek öngyilkossági gondolatai voltak

A hercegi pár a londoni Kanada Házban. Felemás fogadtatás (Fotó: Reuters/Yui Mok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghan Markle-nek a brit királyi család tagjaként érzett magány és intenzív ellenőrzés miatt öngyilkossági gondolatai voltak, miután összeházasodott Harry herceggel - erről maga a sussexi hercegnő számolt be az Oprah Winfreynek adott vasárnapi interjújában.

"Egyszerűen nem akartam tovább élni. És ez egy nagyon világos, valós és félelmetes állandó gondolat volt a fejemben" - emelte ki Meghan a CBS amerikai televízió műsorában. Kifejtette: a királyi család tagjainak elmondta, hogy segítségre van szüksége mentális állapota miatt, de nem kapott tőlük támogatást, úgy vélekedtek, hogy ártana az uralkodóház hírnevének, ha kórházba kerülne.

Az afroamerikai anyától származó volt színésznő azt is elárulta, hogy amikor terhes volt a most csaknem 2 éves fiával, Archie-val, a királyi családban téma volt, hogy milyen sötét lesz a születendő gyermek bőrszíne. Szerinte a faji kérdés is közrejátszhatott abban, hogy közölték velük: a gyerekük nem kapja meg a herceg címet. Mindez azokból a beszélgetésekből derült ki, amelyeket a család folytatott a férjével, Harryvel. Mélyebben nem akart belemenni a témába, mert ez "nagyon káros lenne" néhány személynek.

A dpa hírügynökség tudósítása szerint az interjú egy további, hétfőn közzétett részletében Harry herceg kérdésre válaszolva elismerte, a rasszizmusnak "nagy része volt" abban, hogy elhagyták Angliát és az Egyesült Államokban telepedtek le. A herceg felidézte, hogy egy jótékony célú adománygyűjtésen egy meg nem nevezett személy óva intette őt a médiától, mert az "tönkre fogja tenni az életét". "Meg kell értenie, hogy az Egyesült Királyság nagyon bigott" - mondta neki a meg nem nevezett személy, akinek azt válaszolta, hogy "az Egyesült Királyság nem bigott, a brit sajtó bigott, pontosabban a bulvárlapok". - De sajnos ha az információ forrása eredendően romlott, rasszista vagy bigott, akkor ez átszivárog a társadalom többi részére is - tette hozzá Harry.

A rasszista magatartással kapcsolatos szemrehányások nem II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg ellen irányultak - jelentette ki az interjú után, hétfőn Oprah Winfrey, a beszélgetés háziasszonya. - Harry herceg nem nevezte meg, hogy kiről van szó, de biztos akart lenni abban, hogy tudom, sem nagyanyja, sem nagyapja nem volt részese ezeknek a diskurzusoknak - mondta a moderátor. Arra a kérdésre, hogy mire számít a brit királyi udvartól, miután elhangzik a mostani interjú, Meghan azt válaszolta: azok után, hogy az udvar "aktív szerepet vállalt a róluk szóló hamis híresztelések fenntartásában, nem várhatták, hogy továbbra is csöndben maradjanak".

Sussex hercege és hercegnője 2020 márciusában mondtak le királyi feladataikról, és jelenleg Kaliforniában élnek. Harry és Meghan távozását a királyi családból egy év után kellett volna felülvizsgálni. A Buckingham-palota már február 19-én megerősítette, hogy a pár nem tér vissza a királyi feladatokhoz, és Harry lemond tiszteletbeli katonai címeiről. Ez hivatalossá és véglegessé tette a házaspár elválását a királyi családtól.

Harry herceg az interjúban elmondta, hogy "csapdába esett" a királyi családban, amelyből Meghan segítségével tudott kiszabadulni. Hozzátette, egyedül nem lett volna képes lemondani királyi kötelezettségeiről. Szerinte feleségével mindent elkövettek annak érdekében, hogy jó kapcsolat alakuljon ki köztük és a királyi ház között. Úgy fogalmazott: soha nem hagyták volna el a palotát, ha támogatták volna Meghant.

Sussex hercege arról is beszélt, hogy családja a tavalyi év elején - miután bejelentették távozásukat - minden anyagi támogatást felfüggesztett, ezért csak az édesanyjától, a néhai Diana hercegnőtől örökölt pénz segítségével tudták elhagyni Nagy-Britanniát. Harry úgy vélekedett, hogy anyja "nagyon dühös és szomorú lett volna, ha látja hogyan alakult mindez, de biztosan azt kívánná, hogy boldogok legyünk". Az eredetileg 3 óra 20 perces interjúból vasárnap este 1 óra 25 perc került adásba, a CBS hétfői közlése szerint több mint 17 millióan nézték. Oprah Winfrey szerint Meghan és Harry azért akarta az interjút, mert úgy érezték, hogy már túl hosszú ideje terjesztenek róluk hazugságokat.

A Buckingham-palota a múlt héten bejelentette: vizsgálatot indítottak azzal kapcsolatban, hogy a sussexi hercegnő állítólag megalázóan bánt a királyi udvar személyzetével. A vizsgálat a The Times angol napilap cikke nyomán indult, amelyben azt írták, hogy a hercegnő ellen 2018 októberében - amikor Meghan és Harry herceg a Kensington-palotában lakott - panaszt tettek megalázó bánásmód miatt.

A lap a személyzet egy tagjának kiszivárgott emailjét is közölte, e szerint Meghan állítólag két személyi asszisztensét elbocsátotta és a személyzet egy harmadik tagjának bizalmát is aláásta. A Buckingham-palota közleményben reagált a The Timesban megjelent írásra. Úgy fogalmaztak: aggódnak a lapban megjelent állítások miatt, és személyzeti csoportjuk megvizsgálja a cikkben leírt körülményeket. A palota egyelőre nem reagált az interjúra, amelyet Nagy-Britanniában hétfő este sugároznak a televíziók. (MTI)