Megint kaptak egy ígéretet a svédek Orbántól

Megint kaptak egy ígéretet a svédek Orbántól

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel tartott stockholmi sajtóértekezleten 2023. október 24-én. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arról biztosította a magyar miniszterelnök a NATO-főtitkárt, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdete után nem sokkal születhet végső döntés Svédország NATO-csatlakozásáról. Jens Stoltenberg a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben, ahol erről is szó esett. „Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz” – mondta Stoltenberg a NATO honlapján közzétett szöveg szerint.

Jake Sullivan arról beszélt, hogy „már rég itt lenne az ideje Svédország csatlakozásának, és hogy Magyarország közvetlen képviselőjéhez kellene fordulni, mivel tényleg ők az utolsók, így a magyar kormány szavahihetősége forog kockán, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket. (...) Ma nem azért állok itt, hogy konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat fogalmazzak meg arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben. De a türelmünk természetesen véges. Továbbra is figyeljük a helyzetet, és reméljük, a közeljövőben konstruktív megoldás születik ebben a kérdésben” – fogalmazott a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

A magyar kormány korábban ígéretet tett rá, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amelyik ratifikálja a svédek csatlakozását, ám ez végül mégsem így lett. Később pedig az volt az ígéret, hogy az első adandó alkalommal megejtik a parlamenti szavazást, de ehhez sem tartotta magát a Fidesz, hiszen a parlament hétfői, rendkívüli ülésére nem mentek el a kormánypártiak, hiába jelent meg az ülésen több NATO-tagország nagykövete, köztük az amerikai képviseletvezető, David Pressman is.