Megsérült egy ENSZ-békefenntartó az izraeli-libanoni határon

Megsérült egy ENSZ-békefenntartó az izraeli-libanoni határon

A Palesztin állam és a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet zászlóit lengeti egy férfi libanoni katonák előtt az izraeli-libanoni határon fekvő Kfar Kilában 2023. október 9-én (Fotó: MTI/AP/Mohammed Zaatari)

Fotó: Mohammed Zaatari

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két aknarepesz megsebesítette az ENSZ libanoni missziójának (UNIFIL) az egyik békefenntartóját – jelezte a világszervezet. A BBC által is idézett beszámoló szerint az ENSZ-katona a dél-libanoni Hula nevű falu mellett sebesült meg szombat éjjel.

Ahogy arról korábban lapunk is írt, Izrael szeretné elkerülni, hogy kétfrontos konfliktusba keveredjen, azaz a gázai műveletek miatt Libanon felől is védekeznie kell. Az északi szomszédjuk területén működik ugyanis a Gázát uraló Hamászhoz hasonlóan radikális iszlamista szervezet, az Irán által támogatott Hezbollah, amely északról, Libanon felől szokta támadni az izraeli állásokat. És ez különösen akkor kritikus katonailag, ha Izrael épp a palesztinokkal van elfoglalva délen. Helyi beszámolók szerint az elmúlt hetekben, a Hamász október eleji támadásai óta volt jó pár tűzpárbaj az izraeli haderő és Hezbollah között az izraeli-libanoni határnál.

Az ENSZ közleménye szerint a megsebesült békefenntartójuk stabil állapotban van, sérülései nem súlyosak. Aláhúzták ugyanakkor, hogy: „az ENSZ békefenntartóinak megtámadása bűncselekmény, a nemzetközi jog megsértése, és elítélendő”.

Ahogy vasárnap írtuk, Izrael bejelentette, további szárazföldi erőket küldenek a Hamász felszámolására a Gázai övezetbe, ahol nem sokkal korábban katonai műveletet indítottak. Október 7-én a Hamász támadásai 1400 ember életét oltották ki Izraelben. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint pedig eddig több mint 8 ezer ember halt meg az izraeli megtorló támadásokban.