Megszavazták az új izraeli kormányt, 12 év után távozott Netanjahu

Megszavazták az új izraeli kormányt, 12 év után távozott Netanjahu

Naftáli Benet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője beszél az új kormánykoalícióról tartott bizalmi szavazáson a jeruzsálemi parlamentben 2021. június 13-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyfős többséggel megszavazta vasárnap az izraeli parlament a Naftáli Benet által vezetett új kormányt, ezzel pedig 12 év után távozott a hatalomból Benjamin Netanjahu.

Életveszélyesen megfenyegették a Jobbra (Jamina) párt képviselőit, miután vezetőjük, Naftáli Benet és a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt elnöke, Jaír Lapid aláírták múlt héten a koalíciós megállapodást. A kneszet őrsége személyes védelmet rendelt el a párt képviselőinek, akik leginkább az izraeli miniszterelnököt látják a felfokozott indulatok mögött. Netanjahu kezében ráadásul bőven van még muníció, amivel alaposan megnehezítheti az utódja sorsát.

Mint ismert, az elmúlt másfél évben négyszer tartottak parlamenti választást Izraelben, mert egyik oldalnak sem sikerült tartós koalíciót kovácsolnia a parlamentbe jutott pártokból. Ami a negyedik választást illeti, egy ideig már úgy tűnt, hogy Netanjahu kísérletét ezúttal siker koronázza, köszönhetően az Egyesült Arab Lista (Ra’am) nevű pártnak, amit az izraeli kormányfőnek egy időre sikerült maga mellé édesgetnie. Csakhogy a nemrég kiújult gázai konfliktus és a ciszjordániai összecsapások hatására az arab párt mégis a Netanjahu-ellenes koalícióhoz csatlakozott. A miniszterelnök kudarcát csak növeli, hogy korábbi koalíciós ajánlatával éppen ő legitimálta az iszlamistának mondott pártot a zsidó pártok körében, így Beneték most könnyedén szövetségre tudtak lépni az arabokkal. Ettől függetlenül persze az új, nyolcpárti koalíciónak egyáltalán nem lesz könnyű dolga, amelynek tagjait talán csak a Netanjahuval szembeni ellenérzéseik kötik össze.

Aki persze ismeri az izraeli miniszterelnök pályafutását, az pontosan tudja, hogy a korrupciós vádak miatt bíróság elé állított Netanjahu nem fogja könnyen elfogadni, ha kiütik a miniszterelnöki székből. Ennek csak egyetlen epizódja, hogy a Haaretz (Háárec) nevű izraeli újság szerint a Likud-vezér felszólította híveit, hogy ne féljenek nekimenni azoknak az újságíróknak, akik állítása szerint baloldali propagandában vesznek részt. Orbán Viktor egyik legfontosabb politikai szövetségese mindezt a Likud frakcióülésén fejtette ki, egyben azt is megígérte, hogy ha megalakul a Benet–Lapid-kormány, akkor azt nagyon gyorsan megdöntik. Az ügyvezető miniszterelnök szerint ugyanis az izraeli történelem legnagyobb választási csalása történt most, amit a saját nyomozói is tanúsíthatnak.

Netanjahunak ugyanakkor bőségesen akadnak még eszközei arra, hogy megtorpedózza a kormánykoalíciót. Ennek megalakulását ugyan már nem tudta megakadályozni, de a kormány hivatalba lépését követően még okozhat kellemetlen perceket nekik. Mint lapunknak Grünhut Zoltán Izrael-szakértő kifejtette, ha a Likud az elkövetkezendő időszakban megállás nélkül próbál majd ideológiai alapon nacionalista-cionista törvényjavaslatokat előterjeszteni, akkor ezzel állandó döntési krízishelyzetbe hozhatja a koalíció jobboldali pártjait. Ezeknek ugyanis dönteniük kell majd, hogy leszavazzák-e az ellenzék javaslatait (amelyeket a koalíció balos vonala biztos elutasít majd), vagy pedig a saját szavazóikra szája íze szerint szavaznak, akik akár szimpatizálhatnak is a Likud által bedobott javaslatokkal. Ilyen módon a Likud újra és újra éket verhet a „változás koalíciójába”, amely már most sem tűnik túlságosan stabilnak. A Jobbra párt egyik képviselője ugyanis már most jelezte, hogy nem szavaz a koalícióval, egy másik pedig kifejezte a kétségeit az új kormánnyal kapcsolatban. Amennyiben ő is megvonná a támogatását, akkor már felesketni sem tudják a kormánytagokat. És akkor még a hatalmas ideológiai szakadékokról nem is volt szó a koalíción belül, amelyet most éppen az egyik kisebb koalíciós párt, a Meretz tenne próbára az egynemű házasságokról szóló törvényjavaslattal.