Korán-égetések: megtiltanák a vallási szimbólumok megrongálását Dániában

Korán-égetések: megtiltanák a vallási szimbólumok megrongálását Dániában

Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter, Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter és Jakob Ellemann-Jensen miniszterelnök-helyettes (b-j) a Korán-égetések betiltását célzó törvényjavaslatot mutat be koppenhágai sajtóértekezletén 2023. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Martin Sylvest)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Korán-égetések tiltakozást váltnak ki a muszlim világban, ami a dán kormány szerint nemzetbiztonsági kockázattal jár, ezért törvényjavaslatot készítettek elő, amely megtiltaná a vallási szimbólumok elpusztítását vagy megrongálását. 

Megtiltaná a nyilvános koránégetéseket a dán kormány. A kabinet törvényjavaslatot dolgozott ki, amelyben megtiltaná a különösen nagy vallási jelentőséggel bíró tárgyakkal való nem megfelelő bánásmódot, ide értve azok károsítását, elpusztítását, megtaposását vagy más módon való meggyalázását – számolt be a német közmédia hírportálja, a Tagesschau. A törvény minden vallás kegytárgyaira kiterjedne, de csak a nyilvánosan elkövetett cselekményeket szankcionálná. Dániában már létezik olyan törvény, amely megtiltja a külföldi zászlók elégetését, ezt a jogszabályt egészítenék ki a vallási szimbólumokkal. 

Dániában és Svédországban az utóbbi időben többször előfordult, hogy Koránt égettek vagy más módon szentségtelenítették meg. Ezek az esetek feszültségekhez vezettek a muszlim többségű országokkal való viszonyban. Dánia kormánya szerint ez nemzetbiztonsági kockázatot is jelent:  „Nem nézhetjük tétlenül, hogy egyesek minden megtesznek, hogy erőszakos reakciókat váltsanak ki” – mondta a törvényjavaslat kapcsán Peter Hummelgaard dán igazságügyi miniszter.

A törvény egyformán vonatkozna minden hasonló vallási szimbólumra, így a Bibliára, a Tórára vagy a feszületre is. A bűncselekményt pénzbüntetéssel és két évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálnák. Az igazságügyi miniszter szerint a véleményszabadság  „továbbra is a dán demokrácia sarokköve” a törvény szerinte pusztán „célzott beavatkozás”, ami nem változtatja meg a dániai véleményszabadság egyébként nagyon széles kereteit.


 

 

 

Címkék: iszlám, Dánia, Korán