Mindenki a zaporizzsjai atomerőmű miatt aggódik

Mindenki a zaporizzsjai atomerőmű miatt aggódik

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök délután végül megérkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csapata a zaporizzsjai atomerőműhöz, miután napok óta fokozódik a feszültség a létesítménynél. A helyszínen jelenleg is rengeteg orosz katona tartózkodik, de engedték végre a szakértői csapatnak, hogy a területre utazzanak, felügyelni az erőmű működését. Az utazást korábban még halasztani kellett, miután csütörtök reggel is harcokról szóltak a hírek.

A szakértők helyszínre érkezése persze így is csak részletkérdés, a terület orosz megszállását is fel kellene függeszteni többek szerint. Nemrég a távozófélben lévő brit miniszterelnök, Boris Johnson beszélt arról, hogy az ukránoknak vissza kellene kapniuk ellenőrzésük alá az erőművet. A kormányfő a suffolki Sizewellben fejtette ki, hogy az oroszok egyértelműen le akarják választani az ukrán hálózatról Zaporizzsját, rácsatlakoztatva azt az oroszra. Johnson szerint ugyan vannak nála nagyobb nukleáris szakértők is a teremben, mindenesetre őt arról tájékoztatták, hogy már ez a váltás is rendkívüli kockázatokkal járna, ezért az oroszoknak le kell tenniük róla. Zaporizzsja egyébként is egy ukrán erőmű, az ország része Johnson szavai szerint.

A NAÜ szakembereinek otttartózkodása egyébként várakozások szerint a tervezettnél jóval rövidebb is lehet. Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője, Rafael Grossi korábban azt mondta, néhány napig a helyszínen maradhatnak, és állandó jelenlétet építenének ki. Kedden viszont már csak egyetlen napról lehetett hallani. A helyszíni orosz csapatot vezető Jevgenyij Balickij nem számított ennél többre, szerinte a megfigyelőknek csupán azt kell látniuk, hogyan zajlik jelenleg egy átlagos munkanap.

A Nemzetközi Vöröskereszt is arra szólította fel az oroszokat, hogy fejezzék be a tűzzel való játszadozást, és függesszenek fel mindenféle katonai hadműveletet a helyszínen. Robert Mardini vezérigazgató erről Kijevben beszélt a sajtó számára. Szerinte a legapróbb tévedés is olyan katasztrófát idézhet elő most, amit évtizedekre bánni fogunk. Nukleáris szivárgás esetén szerintük rendkívül nehéz vagy egyenesen lehetetlen lesz humanitárius segítséget nyújtani.

A Volodimir Zelenszkij stábját vezető Andrij Jermak is ismételten erősen fogalmazott, amikor a héten kijelentette, hogy Oroszország az erőmű támadásával terrorista államként jár el. Jermak sietett leszögezni, hogy bármi is történik most a létesítményben, illetve a szomszédos Enerhodar városában, azért Oroszország a felelős. Az orosz védelmi minisztérium eközben azt állítja, hogy az ukránok próbálkoznak „szabotázzsal”, illetve az erőmű erőszakos visszavételével.

Az ENSZ szakértőinek érkezését mindenesetre láthatóan orosz aknák záporozása előzte meg, ami az ukrán fél szerint a berendezés sérüléséhez is vezetett. Így végül egy reaktort lezárni kényszerültek, míg tartalékgenerátorokat aktiváltak. Az viszont nem volt rögtön egyértelmű a New York Times összefoglalója szerint, hogy milyen mértékben sérültek meg a reaktorok a támadás következtében. Megnövekedett sugárzásszintről nem érkeztek egyelőre jelentések. A tűzszünetre egyelőre egyik fél sem bólintott rá, viszont mindketten állítják, hogy garantálják Zaporizzsja biztonságát, illetve mindketten azzal vádolják a másikat, hogy az erőműhöz vezető utat rombolják, ezzel veszélybe sodorva a nemzetközi szakértőket.

Aszódi Attila egy hete fejtette ki véleményét a zaporizzsjai helyzetről, akkor úgy vélte, ha a tüzérségi támadás nem kizárható, akkor az összes reaktort azonnal le kell állítani, és biztonságos lehűtött állapotba hozni. Szerinte az ukrán hatóságoknak vissza kell vonni vagy fel kell függeszteni a hat blokk üzemeltetési engedélyét. Mint írta: „A nagy mennyiségű robbanóanyag és tüzérségi eszköz, ami a beszámolók szerint a telephelyen található, olyan ún. külső veszélyeztető tényező, amire a blokkokat biztosan nem méretezték.” Szükségesnek tartja továbbá az atomerőmű rendkívüli stressztesztjét, a blokkokat pedig csak akkor szabadna szerinte újraindítani, ha ez lezárult.