Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart a zaporizzsjai atomerőmű lövetése miatt

Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart a zaporizzsjai atomerőmű lövetése miatt

Az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre 2022. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Zaporizzsjai atomerőmű)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat – tudatta közleményben az ENSZ. amelyet az MTI idézett.

– Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét, írja közleményében az ENSZ főtitkára, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülését követően adtak ki.

A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban „a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek”. Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet, figyelmeztetett Guterres.

Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

Eközben Volodimir Zelenszkij videokapcsolással részt vett a koppenhágai Ukrajna-adományozói konferencián, ahol arra figyelmeztetett, hogy fennáll a 1986-os csernobili balesethez hasonló nukleáris katasztrófa veszélye. Szerinte Oroszország túszul ejtette a zaporizzsjai atomerőművet és zsarolásra használja fel. 

Mint a CNN idézi az ukrán elnököt, az orosz hatóságok ma még cinikusabbak és veszélyesebbek, mint a szovjet hatóságok voltak. – Meg kell védenünk Európát ettől a fenyegetéstől. Zaporizzsja nemcsak Európa legnagyobb atomerőműve, hanem a Föld harmadik legnagyobbja is – mondta.