Mintha fél Budapestet már teszteltük volna: az északi szigetek sikere cáfolni látszik Müller Cecíliát

Mintha fél Budapestet már teszteltük volna: az északi szigetek sikere cáfolni látszik Müller Cecíliát

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Felesleges az egész ország tesztelése, és nem is szolgálná a járvány elleni védekezést – mondta Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A kérdés azt követően merült fel, hogy – az Index beszámolója szerint – egy szakértői csoport jelezte, kidolgoztak egy módszert, amellyel Magyarország minden egyes lakosát tesztelni lehetne rövid idő alatt, így kiszűrve, és elvben megfékezve a koronavírus-járványt.

A tiszti főorvos rendre hangsúlyozza, hogy az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO iránymutatásait követik mindenben, így a tesztek elvégzésében is. S bár az első hetekhez képest itthon is lényegesen több laboratóriumi vizsgálatot végeztek – szombaton például 1826-ot, európai összehasonlításban még mindig nem állunk túl jól. Ha pedig Izlandhoz mérjük Magyarországot, a helyzet még kevésbé egyértelmű. A 365 ezer lakosú szigeten eddig a teljes lakosság közel 7 százalékát, körülbelül 25 ezer embert teszteltek – úgy 4 ezerrel többet, mint a 10 milliós Magyarországon –, a vírus elleni agresszív fellépésük pedig egyelőre sikeresnek tűnik. Akárcsak az ötvenezres Feröer szigetek esetében, ahol még nagyobb az arány, a népesség közel 10 százalékát megvizsgálták már.

Nehéz természetesen olyan országokhoz mérnünk magunkat, amelyek lélekszáma töredéke a magyarországinak. A módszerük sikerességét illetően az izlandi és a feröeri hatóságok is elismerik, hogy a különleges helyzetük ad lehetőséget a széles körű tesztelésre, az eredményeik azonban a jelentős különbségek ellenére is tanulságosak lehetnek számunkra.

Müller Cecília: Egyre nehezebb lesz betartani a korlátozásokat, de muszáj | Magyar Hang

Pont egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket itthon. Megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek - mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján a friss adatokat ismertetve. Az, hogy sikerült a robbanást megelőznünk, ez nagyban köszönhető a lakosság együttműködésének - tette hozzá.

Izlandon a tesztek elvégzésekor nem szempont, hogy a páciensnek van-e tünete, vagy kapcsolatba került-e fertőzött személlyel, kérésre bárkin elvégzik a vizsgálatot. Az állam ennek érdekében együttműködésre lépett a deCODE Genetics nevű biotechnológiai céggel, amely a naponta elvégzett tesztek több mint felét magára vállalta. Az esetenként akár napi közel 2000 vizsgálatnak köszönhetően Izlandon eddig kicsivel több mint 1400 fertőzöttet találtak. Közülük a legtöbben, több mint ezren otthoni karanténban vészelik át a betegséget, 45 embert ápolnak kórházban, 12-en szorulnak intenzív ellátásra, és eddig négyen haltak bele a fertőzésbe.

A Feröer szigetek esetében közel 4700 elvégzett tesztre összesen 181 beteg jutott eddig. Közülük 99-en már meggyógyultak – többen mint ahány aktív beteget számon tartanak –, és mindössze egyetlen ember szorult kórházi ápolásra, de az ő állapota sem súlyos. A 18 szigetből álló, Dániához tartozó, de széles körű autonómiával rendelkező ország helyzete abban is különbözik a legtöbb európai országétól, hogy rendkívül felkészült, járvány idején bevethető laborhálózattal rendelkezik. A gazdaságát jórészt a halászatra alapozó országot ugyanis rendkívül érzékenyen érintette egy 20 évvel ezelőtt járvány, amikor az ISA-vírus a lazacállomány csaknem 90 százalékát elpusztította. A két évtizede történtek fokozott elővigyázatosságra intették a feröeri hatóságokat.

A két északi ország koronavírus-járvánnyal összefüggő számai a magyar adatok fényében tűnnek igazán érdekesnek. Itthon kicsivel több mint 21 ezer tesztet végeztek, 733 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük pedig már 34-en elhunytak.

Müller Cecília szombaton újfent megerősítette, hogy nem tervezik a tesztkapacitás növelését, és csak abban az esetben végzik el a vizsgálatot, ha a páciens tünetekkel rendelkezik. Azt is elmondta, hogy hamarosan átlépünk a tömeges megbetegedések időszakába, amikor ugrásszerűen növekszik majd a napi új megbetegedések száma. Ha e tekintetben újra visszanyúlunk északi példáinkhoz, azt látjuk, hogy Izland 3-4 százalékra szorította le az újonnan regisztrált fertőzöttek arányát, Feröeren pedig ez az arány a napi 1-2 beteg miatt észrevétlenül alacsony.

Az Izlandi eredmények talán legfontosabb üzenete, hogy a helyi hatóságok jelentése szerint a fertőzöttek fele semmilyen tünetet nem produkált. Számos tanulmány jelent meg az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy a tünetmentes betegek is terjeszthetik a vírust, és még az enyhe tünetekkel bírók szervezetében is jóval tovább ott bujkálhat a kórokozó, mint korábban gondolták. Emiatt kiemelten fontos, hogy a „láthatatlan” fertőzést is időben észrevegyék a szakemberek.

1,1 millió fölött az igazolt fertőzöttek száma világszerte | Magyar Hang

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szombat reggelre több mint 83 ezerrel, 1,1 millió fölé nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 58 901-en vesztették életüket, az utóbbi egy napon 5741-en. A meggyógyultak száma 226 669, a péntek reggelinél 14 894-cal több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében.

– Mivel rendkívül széles körben tesztelünk, a betegség korai fázisában sikerül elcsípnünk a vírust, mielőtt még a páciens tüneteket produkálna – idézte a CNN Kári Stefánsson neurológust, a deCODE Genetics alapítóját. A módszer pedig egyelőre bevált, mert bár a szigeten szigorú szabályokat léptettek életbe, betiltották a 20 főnél nagyobb rendezvényeket, és bezárták az iskolákat, az élet nem állt le, nincs érvényben kijárási korlátozás. Stefánsson elmondta, a cége akár 50 ezer tesztet is el tud végezni, ami az állami vizsgálatokkal együtt a lakosság negyedének tesztelését jelentené. – Ha jobban csináljuk másoknál, az csak azért lehetséges, mert az első pillanattól fogva követtük a kínai eseményeket, és nem intéztük el egy vállrándítással a vírust – fogalmazott a neurológus.

Az agresszív fellépés azonban nem csupán a rengeteg tesztet jelenti, az izlandi hatóságok egy különleges nyomozócsoportot is felállítottak, amelynek feladata az itthon is gyakran hangoztatott kontaktkutatás. A fertőzöttek kapcsolatainak feltérképezése az ezer fölötti betegszám miatt sem állt le – amihez természetesen az összlakosság mértéke is hozzájárult. – Minél hamarabb meg akarjuk találni azokat, akik kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel, hogy megakadályozzuk a vírus továbbadását – mondta az NBC Newsnak Gestur Palmason, az izlandi nyomozócsapat tagja. Munkájuk eredményeként eddig több mint 11 ezer ember került karanténba – alig kevesebb tehát, mint Magyarországon.

A Feröer szigetek és Izland sikere akár még a jelenlegi módszereik felülvizsgálatára is késztethet más országokat, nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a két ország lényegesen felkészültebben várták a járványt másoknál. Feröer esetében már láttuk, hogy ez mit jelent, Izland felkészültségéről pedig Thorolfur Guðnason, az ország vezető epidemiológusa beszélt az NBC News riportjában. – Jó előre kidolgoztuk a lehetséges forgatókönyveket egy járvány esetére – mondta. – A társadalommal együttműködve felkészültünk egy ilyen helyzetre, ami jelenleg rendkívüli mértékben megkönnyíti a munkánkat.