Most először csökkent a keresztény britek aránya 50 százalék alá

Most először csökkent a keresztény britek aránya 50 százalék alá

Rishi Sunak jelenlegi brit miniszterelnök és felesége, Akshata Murty

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Angliában és Walesben most hozzák nyilvánosságra a tavalyi népszámlálás eredményeit. Ennek legmeglepőbb eredménye, hogy a népszámlálások története során először 50 százalék alá csökkent a magukat kereszténynek valló britek aránya (46,2 százalék nyilatkozott így). Ez az érték a tíz évvel korábbi előző népszámlálás alkalmával  még 59,3 százalék volt. Vagyis több mint 13 százalékpontnyi a zuhanás.

Ezzel párhuzamosan a magukat vallástalannak vallók aránya 25 százalékról 37,2 százalékra emelkedett. Szóval nem arról van szó (ahogy ez nyilván néhány olvasó fejébe azonnal bevillant), hogy a más vallású bevándorlók árnyékában kisebbségbe szorultak a keresztény britek, hanem ők aktívan elhagyják a hitet.

Egyébként a muszlimok aránya valóban emelkedett, teljes 1,6 százalékponttal, 4,9-ről 6,5 százalékra.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy azok, akik azt ikszelték be, hogy nincs vallásuk, nem feltétlenül ateisták vagy agnosztikusak. Egy részük biztosan hisz valamilyen természetfeletti erőben, csak éppen intézményes valláshoz nem tartozik.

Az etnikai hovatartozás kérdésében az emberek 81,7 százaléka vallotta magát fehérnek (ez tíz évvel ezelőtt 86 százalék volt), ennek pedig 74,4 százaléka vallotta magát britnek. A második leggyakoribb etnikai csoport az ázsiai (9,3 százalék), míg a feketék 2,5 százalékot tesznek ki. Minden tizedik háztartásban két (vagy több) etnikai csoportból származó emberek élnek együtt.