Nagy a szigor Ausztriában, és ezt még fokoznák

Nagy a szigor Ausztriában, és ezt még fokoznák

Buszban működő oltópont előtt várnak a koronavírus elleni szérumra emberek Bécsben 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijárási korlátozást vezetett be az oltatlanokra vonatkozóan Ausztria, egyes politikusok már az oltottak szabadságát is korlátoznák, legalább éjszakai kijárási tilalommal, és tárgyalnak az oltási kötelezettségről – egyelőre egyes ágazatokban. Miközben az átoltottság hasonló, Magyarország adatai minden tekintetben rosszabbak az osztrák adatoknál, kétszer annyi koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban. Előny egyedül a harmadik oltások számában láható, amely jelenleg duplája nálunk az ausztriainak.

Újabb szigorításokról tárgyal pénteken az osztrák kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A szomszédos ország előírásai Magyarországgal összehasonlítva már most lényegesen szigorúbbak. Az oltatlanok szabadságának korlátozása már számos más országban is gyakorlat, Ausztria azonban ezen a téren is a szigorúbb megoldást választotta: Németország egyes tartományaitól eltérően teszttel már nem, csak oltási vagy gyógyultsági igazolással látogatható a legtöbb közösségi helyszín. Ezen kívül kijárási korlátozást is elrendeltek – aki nincs beoltva koronavírus ellen, csak akkor hagyhatja el az otthonát, ha feltétlenül szükséges, vagyis munkába járás, gyógykezelés, élelmiszervásárlás céljából. Az intézkedést hétfőn jelentették be, egyelőre tíz napra, és kétmillió lakost érint. Az iskolákat nem zárták be. Az oltási kedvet már a védettség megkövetelése is növelte, az elmúlt héten félmillióan kérték a vakcinát.

A körülbelül 9 millió lakosú Ausztria annak ellenére vezetett be a magyarországinál sokkal szigorúbb intézkedéseket, hogy a kórházban kezelt koronavírusos esetek száma alacsonyabb a hazainál: Ausztriában a mai napon 2258 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, Magyarországon dupla annyit, 5852 főt, ebből 565-en vannak lélegeztetőgépen (ami a Magyar Orvosi Kamara becslése szerint másfélszer-kétszer ennyi súlyos állapotú, intenzív ellátást igénylő beteget jelent). Ausztriában intenzíven kevesebb, 486 beteget kezelnek.

Bár Ausztriában meggyorsították az első oltások felvételét az oltatlanokat érintő, szigorú korlátozások, számos politikai szereplő úgy gondolja, hogy ez kevés lesz. Elisabeth Köstinger (ÖVP) turizmusért felelős miniszter annak a véleményének is hangot adott, hogy az akut problémákat rövid távon már nem lehet oltási kampánnyal kezelni. Ezzel arra utalt, hogy rekordszámú fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában – szerda reggel 14 416 új fertőzöttet jelentettek –, tehát minden korábbinál nagyobb sebességgel terjed a járvány, és  miközben a frissen beoltottak védettségének kialakulásához idő kell. Magyarországon ezt megközelítő, 10 265 új fertőzöttet jelentettek szerdán, de ez az összehasonlítás nem mérvadó, mert Ausztriában az elmúlt három évben folyamatosan a magyarországi tesztszám sokszorosát végezték el. Míg Ausztriában tegnap, vagyis kedden 48,77 volt az ezer főre jutó koronavírus-tesztek száma (hét napos gördülő átlag), Magyarországon ugyanez a szám 3,37. Vagyis Ausztriában több mint tízszer annyi teszt után nagyjából másfélszer annyi új fertőzöttet jelentettek szerda reggel, mint Magyarországon. 

Az átoltottság kicsivel magasabb Ausztriában: míg Magyarországon összesen 60, Ausztriában 64 százalék a két oltást felvettek aránya. Az egy oltással rendelkezők ennél többen vannak, 68 százalék vett fel egy oltást. Magyarországon ez 62 százalék. Ausztriában kevésbé szigorú viszont az oltási kötelezettség, mint Magyarországon: Ausztriában eddig egyetlen foglalkozási csoportnak sem tették a munkavégzés feltételévé a koronavírus elleni vakcina felvételét, most azonban már erről is szó van, az oktatási, egészségügyi dolgozók és más közalkalmazottak vonatkozásában. 

Az osztrák kormányban vita van arról, hogy korlátozható-e az oltottak mozgásszabadsága. Az egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein (Zöldek) szerint éjszakai kijárási korlátozást kellene bevezetni, ami oltottakra is érvényes lenne, de a koalíciós partner ÖVP ezt nem támogatja, erről már Alexander Schallenberg (ÖVP) kancellár is nyilatkozott. Az általános lezárást ettől függetlenül a Zöldpárt más képviselői is követelik, az egészségügyi kapacitások megóvása érdekében. Heinrich Schellhorn, a Zöldek salzburgi tartományi elnökhelyettese szerint legalább a járvány által súlyosabban érintett tartományokban be kellene vezetni az általános, oltottakra is vonatkozó lezárást, így Salzburgban és Felső-Ausztriában is. Felső-Ausztria elérte az egészségügyi kapacitásai határait, ezért elmarad minden rendezvény december 6-ig, és az éjszakai szórakozóhelyeket is bezárták.

Ahogy Németországban, Ausztriában is ismert a kórházban fekvő oltottak és oltatlanok pontos aránya, régiónként (Magyarországon ezt titkolják). Bécsben a Covid-intenzíven kezelt betegek 13,5 százalékának két oltása van, normál kórházi osztályon a páciensek 39 százaléka kapta meg mindkét oltását, és egyre több oltott fertőzöttet jelentenek. A harmadik oltás az osztrák szakértők szerint is lényeges. A Kurier napilap szerdai cikke szerint lakosság 9,4 százaléka kapott emlékeztető oltást, körülbelül 841 ezer fő, ami mindössze a fele a magyarországinak, ahol 1 millió 668 ezren kapták meg a harmadik oltást. 

 

 

Címkék: Ausztria, koronavírus