Kijárási tilalom jön Ausztriában az oltatlanoknak

Kijárási tilalom jön Ausztriában az oltatlanoknak

Egészségügyi dolgozó egy utas testhőmérsékletét méri az ausztriai Gries am Brenner település és az osztrák-olasz határ közötti parkolóban 2020. március 10-én (Fotó:
MTI/EPA/Jan Hetfleisch)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől kijárási tilalmat vezetnek be az oltatlanoknak Ausztriában – jelentette be Alexander Schallenberg (ÖVP) kancellár vasárnap egy, a tartományi vezetőknek rendezett videókonferencián.

„Súlyos a koronahelyzet Ausztriában” – ezzel indokolta a lépést Schallenberg. „Nem tesszük ezt a lépést könnyedén, de sajnos szükség van rá”, mert Ausztriában „szégyenletesen alacsony az oltottsági arány” – mondta. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. Hozzátette: nagyon következetesen ellenőrizni és szankcionálni fogják a betartását.

Ausztriában 68 százalék kapott legalább egy oltást már. 

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha a járvány dinamikája így folytatódik, további intézkedésekre lesz szükség. Hangsúlyozta, hogy a lockdown az oltatlanokat védi.

A hétfő 0 órától érvényes kijárási korlátozások azokat az embereket érintik, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolvánnyal, és nem tudják bizonyítani, hogy az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen. Az oltatlanokat már korábban kizárták az éttermekből, bárokból, fodrászatokból és a sportlétesítményekből. Most már a vásárlásaik is az alapvető árukra korlátozódnak.

Dolgozni és orvoshoz akadály nélkül mehetnek. Az alapvető vallási szükségleteket és az iskolák látogatását sem korlátozzák. A tizenkét év alatti gyermekek teljes mértékben mentesülnek a korlátozások alól.

A lezárás körülbelül kétmillió embert érint.

(oe24.at)