Nagysebességű vonatokkal kötnék össze Párizst és Berlint

Nagysebességű vonatokkal kötnék össze Párizst és Berlint

Olaf Scholz német kancellár (j) és Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart Berlinben 2022. január 25-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Tobias Schwarz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron és Olaf Scholz párizsi találkozója után kiadott közös nyilatkozat alapján Párizs és Berlin közötti nagysebességű vonatútvonal kiépítésére és az éjszakai vonatközlekedés létrehozására tesz lépéseket a francia és a német kormány. Ezt Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár jelentette be párizsi találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban. Mindkét tervet 2024-ben kezdenék meg.

Mint arról a Portfolio hírt adott, a tervek között van az is, hogy jövő nyárra létrehozzák a fiatalok számára a vasúti jegyet, amellyel olcsón utazhatnak a két ország között. Az állami tulajdonban lévő francia SNCF és a német Deutsche Bahn korábban már közölte, hogy az év végére közvetlen nagysebességű járatot tervez a nemzetek fővárosai között.

Macron kormánya a zöld átállás jegyében igyekezett helyreállítani Franciaország néhány éjszakai vonatjáratát, például Párizs és Nizza között. A francia elnök azt is mondta, hogy betiltaná a belföldi repülőjáratokat olyan esetekben, amikor rendelkezésre áll egy 2,5 óránál rövidebb vasúti alternatíva, de az intézkedés még nem lépett hatályba.

Jelenleg Párizs és Berlin között legalább 8 órát, de gyakran sokkal többet kell utazni vasúton. Párizst és Frankfurtot már most is nagysebességű vonat köti össze.