Nagyüzemben lopták a segélyeket Etiópiában, volt hogy az éhező család kezéből vették ki a csomagot

Nagyüzemben lopták a segélyeket Etiópiában, volt hogy az éhező család kezéből vették ki a csomagot

Tigréi asszonyok mosnak a patakban (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb éhínség fenyegeti Etiópiát, miután az Egyesült Államok és az ENSZ még tavasszal leállította az élelmiszerszállítmányokat, mivel azok nagy része el sem jutott a nélkülözőkhöz, a segélyek jelentős részét egyszerűen ellopták. A helyzet súlyosságát szemlélteti, hogy a szállítmányok leállítása után néhány héttel már másfél-kétszeresére emelkedett az alultápláltság miatt kórházba került gyerekek száma az ország északi részén fekvő, háború sújtotta Tigré tartományban. A halálos áldozatok jelenlegi számáról nincsenek megbízható adatok.

Az amerikai segélyszervezetek munkatársai szerint korábban is volt rá példa, hogy eltűnt a szállítmányok egy része, de amivel idén tavasszal szembesültek, az mennyiség tekintetében példa nélkül áll. Márciusban egyetlen tigréi városban annyi ellopott élelmiszersegélyt fedeztek fel, hogy 134 ezer embernek egy hónapig lenne elegendő. De ez csak egy apró szelete volt a lopásoknak, a valós mértékéről senki nem tud biztosat mondani. A tigréi hatóságok által közzétett előzetes eredmények szerint több mint 7000 tonna búzának kelhetett lába csak a régiójukban. Ráadásul nem csak az élelmiszerszállítmányok tűntek el, hanem az adományozott orvosi, egészségügyi eszközök is.

Annyi állítható biztosan, hogy az élelmiszerszállítmányok ahelyett, hogy a rászoruló családokhoz jutottak volna, a piacokon és malmokban bukkantak fel. A tolvajok még arra sem vették a fáradságot, hogy eltávolítsák a csomagokról a segélyszervezetek címkéit és az amerikai zászlót. De az sem jelent garanciát, ha az élelmiszer eljut a rászorulókhoz, mert az ENSZ Világélelmezési programjának szakemberei szerint megtörtént, hogy általuk csak „piaci szereplőként” emlegetett személyek elvették a csomagokat az éhező családoktól. Rendszeresen előfordult az is, hogy a hatóságok a segélyre szorulók számát jóval a valós érték fölött határozták meg, majd a fölösleget megtartották. Ez a gyakorlat a segélyszervezetek munkatársai szerint nem csak Tigré tartományra jellemző, az egész országban elterjedt.

Az ENSZ és az Egyesült Államok eddig elnézte, hogy a szállítmányok egy része szőrén-szálán eltűnt, de most telhetett be náluk a pohár. Az AP News híroldal kommentárja szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy az amerikai adófizetők Ukrajnát is támogatják, ami finoman szólva, szintén nem mentes a korrupciótól, ezért megnőhetett a választói nyomás a kormányon, hogy szigorúbban ellenőrizzék a segélyezésre szánt dollárok útját.

A segélyszervezetek egyébként az etióp kormányt teszik felelőssé a lopásokért, állításaik szerint magas rangú tisztségviselők és a hadsereg tagjai is benne vannak a bűncselekményekben. Ezért is állították ultimátum elé az ország vezetését a szállítmányok felfüggesztésével. A kormány azonban kikéri magának ezeket a vádakat, és azt állítja, hogy a segélyszervezetek sem álltak a helyzet magaslatán. Azzal vádolték meg az ENSZ-t, hogy egyszerűen ledobták az élelmiszeradagokat a városok közepén, ahol a csomagok nagy részét a kormányellenes erők kifosztották.