NATO-tisztségviselő: Ukrajna akár fel is adhatna területeket

NATO-tisztségviselő: Ukrajna akár fel is adhatna területeket

Képünk csak illusztráció! Ukrajnai háború - ukrán zászló egy harkivi iskola romjain (Fotó: Marienko Andrii / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajnának fel kellene adnia bizonyos területeket a NATO-tagságért cserébe – erről beszélt a The Guardian cikke szerint a védelmi szövetség egy vezető hivatalnoka. A Jens Stoltenberg főtitkár stábjába tartozó Stian Jenssen kedden, Norvégiában fogalmazott úgy, hogy a békemegállapodásnak Ukrajna számára is elfogadhatónak kellene lennie. Viszont hozzátette, a szövetség tagjai gondolkoznak arról, miként lehetne véget vetni a tizennyolc hónapja tartó háborúnak. Jenssen a hallgatóságának kifejtette, szerinte a megoldás az lehet: Ukrajna adjon fel területeket, cserébe pedig részesüljön NATO-tagságban. A tisztségviselő óvatosan fogalmazott, és igyekezett kihangsúlyozni, hogy csupán egy felvetésről van szó. Az viszont Ukrajna döntése, hogy mikor és milyen feltételekkel hajlandó tárgyalni – jelentette ki.

Ukrajna viszont ragaszkodik hozzá, hogy visszaálljon a 2014 előtti területi egysége, a vitatott megítélésű népszavazásokon, illetve a katonai hadművelet során elcsatolt területek pedig kerüljenek vissza az országhoz. Jenssen felvetése nem is nyerte el Kijev tetszését, Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak úgy reagált: „területtel kereskedni a NATO-ernyőért? Nevetséges.” Podoljak szerint mindez azt jelentené, hogy szabad akaratukból választják a demokrácia bukását, felbiztatva egy „nemzetközi bűnözőt”, lerombolva a nemzetközi jogot és a háborút újabb generációkra örökítve.

A tanácsadó úgy látja, hogy ha Oroszország nem szenved súlyos vereséget a háborúban, akkor hosszú távon továbbra is súlyos problémát fog jelenteni a nyugat számára. „Ha Putyin nem szenved megsemmisítő vereséget, az orosz rezsim nem változik és a háborús bűnösöket nem büntetik meg, akkor a háború egyértelműen vissza fog térni, ahogy Oroszország többre éhezik majd”, mondta.

Ukrajna jelenlegi pozíciója ugyanakkor nem egyértelmű a Guardian cikke szerint, ugyanis csak lassú haladást tudott elérni a júniusban meginduló ellenoffenzívában. Csak szűk körű nyereséget tudott azóta elkönyvelni, miközben a nyugati szövetségesei azóta is ellátják tankokkal, illetve rakétákkal. A NATO kedden kiadott egy tisztázó közleményt is, azt állítva, hogy továbbra is támogatni fogják Ukrajnát, amíg az szükséges, és elkötelezettek egy igazságos és tartós békekötés mellett. A szóvivő szerint a szövetség pozíciója tiszta és nem változott.