Nigériában százával temetik el egy „rejtélyes betegség” áldozatait, a szakértők koronavírusról beszélnek

Nigériában százával temetik el egy „rejtélyes betegség” áldozatait, a szakértők koronavírusról beszélnek

A WHO szakemberei egy ebola-elkülönítő intézményben 2014 augusztus 19-én a nigériai Lagosban (Fotó: CDC Global/WHO/PPE/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nigéria északi részén fekvő Kano államból napi több tucat áldozatról érkezik jelentés, akik egy „rejtélyes betegségben” veszítették életüket, a hatóságok az előzetes vizsgálatok alapján a koronavírus-járványra gyanakszanak – írja a The Guardian.

Egy helyi szakértőkből álló csapat sorban felkereste az áldozatok hozzátartozóit, és az ő elbeszélésük alapján igyekezett rekonstruálni a történteket. Ezekből a kutatók egyértelműen a koronavírust jelölték meg a halál okaként, amit a laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztottak. A végleges jelentés még várat magára, azonban Nasiru Sani Gwarzo, a kutatócsoport vezetője szerint a helyieknek egy súlyos problémával kell szembenézniük.

Kano 12 millió lakosával az ország második legnépesebb állama, a helyi járványügyi hivatal szerint múlt péntekig összesen 219 esetben bizonyították a koronavírus-fertőzést. Egy hét alatt azonban csupán 88 laboratóriumi vizsgálatot tudnak elvégezni az államban, ezt igyekeznek 300-ra emelni ezen a héten, de ez még mindig nagyon kevés a járvány megfékezéséhez. Kanóban az elmúlt hetekben több kiemelt közszereplő, értelmiségi, üzletember, politikus, és törzsi vezető hunyt el eddig nem tisztázott körülmények között.

Nigériát nem lepte meg a koronavírus | Magyar Hang

Az ebola elleni küzdelemben már megedződött, és komoly tapasztalatokat szerzett a vírusfertőzések kezelésében az afrikai ország.

Nigéria a kontinesn legnépesebb állama 200 millió lakosával. Eddig összesen 2500 fertőzöttet regisztráltak, és hivatalosan 87-en vesztették életüket a betegségben. Az ország legnagyobb városában, Lagosban, és a fővárosban, Abujában bevezetett kijárási korlátozásokat éppen ma oldották fel, Kanóban azonban továbbra is érvényben van a szigorítás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban figyelmeztetett, Afrika lehet a járvány új központja, több százezer ember is életét vesztheti a vírus miatt. A brit központú globális segélyszervezet, az Oxfam jelentése szerint pedig sürgős gazdasági intézkedések nélkül több mint 500 millió embert taszíthat a szegénységbe a koronavírus-járvány Afrikában és a Közel-Keleten.

Afrikában eddig közel 43 ezer esetben mutatták ki a koronavírust, és közel kétezren vesztették életüket a betegségben. A szakértők szerint az ebola vírus elleni küzdelemben szerzett tapasztalatok segíthetik az afrikai országokat, az egészségügyi rendszerek hiányosságai, és általános higiéniai körülmények azonban nagyon sokat rontanak helyzeten.

Újra itt az éhezés kora? | Magyar Hang