Noam Chomsky óva int a magyar kormány által megvalósított „sötét úttól”

Noam Chomsky óva int a magyar kormány által megvalósított „sötét úttól”

Forrás: Noam Chomsky Facebook oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a világ kétszáz legjelentősebb egyetemének több mint négyszáz akadémikusa – köztük Jürgen Habermas, Étienne Balibar, Judith Butler, Francis Fukuyama, Jacques Ranciere, Thomas Piketty, Jánisz Varufákisz és Yuval Noah Harari – nyíltan védelmébe vette a belgrádi Fiilozófiai és Társadalomelméleti Intézet dolgozóit, Noam Chomsky nyílt levélben fordult Aleksandar Vucic szerb elnökhöz – írja a szerbiai N1 televízió az intézet közleménye nyomán.

Az ismert értelmiségi a levelében hangsúlyozza, hogy kiváltság volt számára együttműködni az intézet munkatársaival, emellett aggodalmát is kifejezésre juttatja amiatt, hogy „ez a kivételes intézet a hatalom célkeresztjébe került, ami egy újabb megnyilvánulás, ami terjed a régióban, legnyilvánvalóbban Magyarországon, ahol az oktatási, kulturális és kutatóintézeteket támadják”. Ezért a világhírű nyelvész és filozófus hangsúlyozza, hogy reméli, „Szerbia nem lép erre a sötét útra”.

Mint ismert, a szóban forgó belgrádi intézet már több ízben is emlékeztetett arra, hogy a hatalommal szembeni kritikus hozzáállásuk miatt több mint egy éve támadják őket bizonyos állami struktúrák.