Notre-Dame: hibák sorozata vezethetett a tűzvészhez

Notre-Dame: hibák sorozata vezethetett a tűzvészhez

A lángoló Notre-Dame oltása 2019. április 15-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia hatóságok semmi olyasmit nem találtak eddig, ami azt igazolná, hogy szándékos gyújtogatás, vagy bűncselekmény okozta volna az idei április 15-ei pusztító tűzvészt a párizsi Notre-Dame-katedrálisban – ezt állapította meg az ügyben elrendelt nyomozás, amelyről szerdán a párizsi főügyész a sajtót is tájékoztatta. A brit Reuters hírügynökség által idézett Remy Heitz egyúttal azt is leszögezte, továbbra sem zárják ki az esetleges bűncselekmény lehetőségét, ám jelen állapot szerint hibák sorozata vezetett ahhoz, hogy ilyen masszív lángok martalékává váljon a világ talán legismertebb katolikus temploma.

Minden erőfeszítés ellenére így továbbra sem tudni, pontosan mi okozta a tűzvészt, amelyben a tetőszerkezet súlyos károkat szenvedett, míg a templom egyik tornya leomlott – a fő harangtornyot és az alapfalakat végül sikerült megóvnia a tűzoltóknak, így azok nem estek a lángok martalékává.

Az idő falánk, az ember még inkább | Magyar Hang

Jusson eszünkbe: a lángok egy pillanat alatt magasba csapnak, de az évente 13 millió embert vonzó gótikus épület régóta kritikus állapotban volt.

A hatóságok – az ügyészség szerint – folytatják a nyomozást, hogy kiderüljön, pontosan mi történt április közepén. Az 1163 és 1345 között épült gótikus katedrálisban június 15-én tartottak ismét misét.