Októberben Pekingben találkozik Putyin és Hszi Csin-ping

Októberben Pekingben találkozik Putyin és Hszi Csin-ping

A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml Palotában 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján. (MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszej Majsev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök októberben Pekingbe utazik, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai államfővel. Putyinnak ez lesz az első ismert külföldi látogatása azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogadóparancsot adott ki ellene azzal az indokkal, hogy az ő parancsára az orosz hadsereg több száz gyermeket hurcolt el illegálisan Ukrajnából – írja a Reuters.    

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az MTI szerint azt mondta: „Arra számítunk, hogy októberben alapos kétoldalú megbeszélések lesznek Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök között Pekingben, az orosz államfőnek az Övezet és Út kezdeményezés nemzetközi fórum rendezvényein való részvétele keretében”.  Azt hangoztatta, hogy Oroszország és Kína megközelítése a modern világrend alapvető kérdéseiben és a kulcsfontosságú nemzetközi problémák ügyében megegyezik vagy közel áll egymáshoz. Moszkva támogatásáról biztosította Pekinget Tajvan, Hszincsiang, Tibet és Hongkong kérdésében. 

Azt is hangsúlyozta, hogy a Nyugat Oroszország és Kína ellen folytatott „kettős feltartóztatási” kampányának körülményei között különösen fontos az orosz-kínai egyeztetés és együttműködés további elmélyítése a nemzetközi színtéren. Az orosz biztonsági tanács közleménye szerint a felek megvitatták a haditechnikai együttműködés kérdéseit is. Az orosz és a kínai vezető egyébként legutóbb Moszkvában találkozott, idén márciusban. Hszi állami látogatást tett akkor az orosz fővárosban, ez volt az első nemzetközi útja, miután újraválasztották.