Orbán megérkezett az EU-csúcsra és azonnal vétót lengetett be

Orbán megérkezett az EU-csúcsra és azonnal vétót lengetett be

Érkezés az EU-csúcsra. (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétnapos uniós állam– és kormányfői csúcstalálkozó kezdődött Brüsszelben, ahol a középpontban az orosz-ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és az EU hétéves költségvetésének felülvizsgálata áll. És érintőlegesen szóba kerül a migráció is, bár várhatóan a magyar miniszterelnök ezt fogja az első helyre emelni.


– Fontos döntések nem várhatók, a lényeg a párbeszéden van - erősítették meg a Magyar Hangnak brüsszeli források. Az állam– és kormányfői csúcstalálkozóra érkező Charles Michel, az Európai Tanács elnöke megismételte, hogy az EU elítéli a Hamászt, támogatja Izraelt, és azt is, hogy a zsidó állam a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát – ez a szóhasználat minden bizonnyal vissza fog köszönni a csúcstalálkozó záródokumentumában is. Ugyancsak fontos és eldőlni látszik, hogy az EU nem szólít fel tűzszünetre, ehelyett a humanitárius szünet kifejezést alkalmazzák majd. A tűzszünet ugyanis azt jelenti, hogy mindkét fél leteszi a fegyvert, ezt azonban Izraeltől nem várja el az EU.

Arra viszont nagy hangsúlyt helyeznek, hogy a humanitárius segítség eljuthasson a Gázai övezetbe, illetve hogy a civil lakosságnak legyen esélye a háborús övezet elhagyására. „Úgy gondoljuk, hogy a civileket mindig és mindenhol meg kell védeni” – mondta Michel. A csúcstalálkozóra érkező Orbán Viktor is válaszolt néhány újságírói kérdésre, bár igazából ezek a válaszok csak néhány szavas reakciók voltak. Annyi azonban kiderült, hogy Magyarország az uniós költségvetés felülvizsgálatát nem támogatja.

„A Bizottság több pénzt akar, hogy befogadási politikára és az ukránoknak adhassák” - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Magyarország egyiket sem támogatja, mert hiányoznak a szakmai és a politikai érvek. Az Európai Bizottság kezdeményezése arra irányul, hogy a tagállamok a következő négy évre fizessenek be pótlólagosan 66 milliárd eurót (az EU hétéves költségvetése több mint ezermilliárd euró), amelyből a határok megerősítése és a versenyképesség növelése mellett Ukrajna támogatását is folytatná az EU. Az ukránok 50 milliárd eurót kapnának négy év alatt, ebből azonban 23 milliárd euró hitel, utóbbit nem kell a tagállamoknak megelőlegezniük. A dolognak azért van jelentősége, mert a költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, vagyis Magyarország megvétózhatja a kezdeményezést. Időnként felröppennek hírek arról, hogy amennyiben Magyarország hozzájut a blokkolt forrásokhoz, akkor eláll a vétótól – ezt azonban mindkét fél hivatalosan cáfolja.

Orbán külön beszélt a migrációról is, szerinte teljesen nyilvánvaló összefüggések vannak a migráció és a terrorcselekmények között és „aki támogatja a migrációt, az támogatja a terrorcselekményeket is”. Ennél azért sokkal árnyaltabban fogalmazott a svéd kormányfő, azután, hogy a múlt héten két svéd állampolgárt lőtt agyon egy terrorista Brüsszelben. Ulf Kristenssen arról beszélt, hogy az EU-nak a terrorizmus elleni fokozottabb együttműködéssel, fokozott információmegosztással, a külső határok ellenőrzésével és az elutasított menedékkérők visszaküldésével kell válaszolnia.

A csúcstalálkozón természetesen szó esik majd az orosz-ukrán háborúról, az EU várhatóan megerősíti az Ukrajnának nyújtott támogatását addig, ameddig arra szükség van. Arra is lehet számítani, hogy hangsúlyosan kerül szóba a lefoglalt orosz vagyon felhasználása jóvátétel céljából. A Magyar Hang birtokába jutott zárókővetkeztetés-tervezet szerint felkérik majd az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel az ezzel kapcsolatos, elsősorban jogi munkálatokat. A találkozó elején – ahogy az elmúlt másfél évben szinte mindig – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök online jelentkezik be és mond beszédet.

Visszatérve a közel-keleti konfliktusra: Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, bár mindenki elismeri, hogy „ha Izrael nem számolja fel a Hamászt, Izraelnek nincs jövője. De nagyon fontos, hogy ez ne a gázai, normális palesztinok rovására menjen.” Rutte felszólította Izraelt, hogy vállalja a felelősségét mind a humanitárius segítséghez való hozzáférésért, mind pedig a hosszú távú stabilitásért. „A palesztinoknak ott van a jövőjük” – tette hozzá Rutte.

Címkék: csúcstalálkozó, EU