Orbán Viktor: A migrációs paktumot ki kell hajítani

Orbán Viktor: A migrációs paktumot ki kell hajítani

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Aleksandar Vucic szerb elnök (j-b) a révkomáromi migrációs csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón 2024. október 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Uniót (EU) szétfeszítő legnagyobb probléma a migráció, ezért változtatni kell, a migrációs paktumot ki kell hajítani, és teljesen új megoldásokat kell választani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a szlovákiai Révkomáromban, az Európai Unió külső határainak védelméről a magyar és a szlovák kormányfő, valamint a szerb államfő részvételével rendezett találkozót követő sajtótájékoztatón.

A kormányfő hangsúlyozta: a migráció önmagában is nehéz probléma, de egy rossz európai uniós vezetéssel tetézve lerombolja az uniós együttműködést. „Szlovákia miniszterelnöke és én az unión belül készen állunk arra, hogy az új szabályok megalkotásában részt vegyünk, az biztos, hogy a mostani szabályokat el kell felejteni és újakat kell alkotni” – jelentette ki Orbán Viktor. A nyugati vezetők pánikban vannak az illegális migráció miatt – jelentette ki Orbán Viktor, hangsúlyozva: a pánikból csak rossz döntések születnek, ilyen például Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is, így az illegális migráció valójában az Európai Unió legnagyobb vívmányát, a határokon keresztül történő szabad mozgást rombolja le. Előre lehetett látni, hogy a bűnözés megnő, és a migrációs paktum nem megoldani fogja a problémát, hanem fokozni fogja a bajt, ez a paktum tehát maga a probléma – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarországnak elemi érdeke az együttműködés Szlovákiával és Szerbiával, Magyarország készen áll rá, hogy az „ebben a formátumban” folytatódjon – mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: Szlovákia Magyarország tíz legfontosabb gazdasági partnere között van, Szerbiával pedig a hatszorosára növelte a kereskedelmet Aleksandar Vucic időszakában. A szerb-magyar kapcsolatok Magyarország gazdasági semlegességében is szerepet játszanak, mert Szerbiának Kínával szabadkereskedelmi megállapodása van, továbbá Magyarország számára Szlovákia és Szerbia „sorsdöntő ország” az energiafüggetlenség tekintetében is – mondta Orbán Viktor.

Fico: Nyomást fogunk gyakorolni az EU vezetésére

Az illegális migráció elleni harc alapja az Európai Unió külső határainak megvédése – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök. Hozzátette: a migrációs válság idején a három országnak igaza volt, amikor azt mondta, hogy az EU-nak nem az illegális migránsok újraelosztására van szüksége, és nem arra, hogy kötelező kvótákat állapítson meg. „Arra van szükség, hogy olyan intézkedéseket fogadjon el, amelyek megvédik a külső határokat” – mondta Robert Fico. Mindannyian abszolút prioritásnak tartjuk az illegális migráció megfékezését, és ennek érdekében nyomást fogunk gyakorolni az EU vezetésére – szögezte le Robert Fico. A kialakult migrációs helyzet súlyával kapcsolatban hangsúlyozta: tudatosítani kell, hogy Európában jelenleg már legalább 5 millió migráns tartózkodik illegálisan.

Elmondta: szó volt a migráció megfékezését célzó innovatív intézkedésekről, az unió területén kívüli menedékkérelem-feldolgozó központok (hotspotok) létrehozásáról és a visszaküldési politika javításáról is. Leszögezte: meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a migránsok az EU-n kívül adják be menedékkérelmüket. Kijelentette: Szlovákia korábban sem támogatta a migrációs paktumot, és most is elutasítja azt, mivel az a meggyőződése, hogy az nem old meg semmit. „A migráció teljesen új szabályozására van szükség” – emelte ki, rámutatva: a migrációval foglalkozó jelenlegi uniós szabályozás a gyakorlatban nem használható a jelenség megfékezésére. Hangsúlyozta: minden schengeni országnak joga kell legyen arra, hogy eldönthesse, kit enged belépni a saját területére. Megjegyezte: „nagyon érdekesnek” tartja, hogy amikor a háborúról, amikor a véres harcok folytatásáról van szó, „gond nélkül tízmilliárdokat lehet találni” erre a célra, viszont az illegális migráció hatékony megfékezésére nem akadnak források az unióban.

Robert Fico az illegális bevándorlás megfékezésében tett erőfeszítésükért Orbán Viktornak és Aleksandar Vucicnak is köszönetet mondott, és kijelentette: Szlovákia minden szinten támogatja Szerbia uniós integrációs folyamatát. „Nem tudom elképzelni, hogy ebben bárki megelőzze Szerbiát, mindent meg fogunk tenni, hogy a csatlakozás minél hamarabb valóra váljon” – jelentette ki. Szólt a visegrádi együttműködés megtartásának fontosságáról is, megjegyezve: „folytatólagos próbálkozások vannak” a V4-es együttműködés felszámolására, de ezeket a próbálkozásokat el kell utasítani. „V4 – igen” – szögezte le.

A magyar-szlovák-szerb találkozó központi témája az illegális bevándorlás elleni közös fellépés és az Európai Unió (EU) külső határainak védelme volt. A központi témák összefüggésében a csúcstalálkozón terítékre kerültek a regionális együttműködés megerősítésének lehetőségei, illetve az EU és a Nyugat-Balkán országai közötti – az európai migrációs helyzet javítását célzó – együttműködés elmélyítése is.