Oroszokhoz köti a Havanna-szindrómát egy nemzetközi oknyomozó anyag

Oroszokhoz köti a Havanna-szindrómát egy nemzetközi oknyomozó anyag

AZ amerikai nagykövetség épülete Havannában 2021. március 28-án. (MTI/EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz akusztikus fegyverek okozhatják a Havanna-szindrómát, a világszerte állomásozó amerikai diplomaták tömeges panaszait – erre jutott az Insider, a Spiegel és a CBS közös anyagában, amiről a BBC számolt be.

A Havanna-szindrómában szenvedők fejfájásra, émelygésre, koncentrációs zavarra, memóriaproblémákra és néha intenzív és fájdalmas képzelt hangokra panaszkodnak, de évek óta nem tudni, ezeket mi okozhatja. Először, 2016-ban Kuba fővárosában, Havannában tartózkodó amerikai diplomaták számoltak be ezekről a tünetekről. Az évek során több mint 1000 bejelentés érkezett a rejtélyes betegségről, és több tucatnyi esetet hivatalosan még mindig megmagyarázhatatlannak tartanak.

Már rég felmerült a gyanú, hogy az érintetteket irányított energiával vagy mikrohullámokkal támadták meg, ezt a lehetőséget egy korábbi amerikai hírszerzési jelentés is elismerte. Az oknyomozó újságírók most azt állítják, hogy az orosz katonai hírszerzés a 29155 nevű egysége vehette célba az amerikai diplomatákat. Szerintük az egység az egység ügynökei gyakran tartózkodtak egy helyen az érintett amerikaiakkal, és tisztjeik jutalmat kaptak a nem halálos akusztikus fegyverek fejlesztésével kapcsolatos munkájukért. Oroszország tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Címkék: Havanna-szindróma