Oroszország tagadja a bucsai tömeggyilkosságot

Oroszország tagadja a bucsai tömeggyilkosságot

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz ENSZ-nagykövet ismételten tagadta, hogy országa civilek százait gyilkolta volna le a Kijev melletti Bucsában. Mint ismeretes, az orosz csapatok visszavonulása után a kisvárosba bevonuló ukrán csapatok holtestek tömegét találták szétszórva az utcákon, illetve hevenyészve ásott sekély gödrökben. A holtestek mind civil ruhában voltak, sokuknak hátra volt kötözve a kezük, és fejlövéssel végeztek velük.

A vérengzés kitudódása után még nagyobbá vált a nemzetközi felháborodás Oroszországgal szemben. Spanyolország és az EU számos orosz diplomatát utasított ki, és még súlyosabb szankciók sorozata várható Moszkva ellen. A bucsai vérengzést még India is elítélte (noha az ország eddig tartózkodott az Oroszországgal szembeni állásfoglalástól az ukrajnai agresszió ügyében), és támogatja a nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását.

A bucsai atrocitások témája dominálta Zelenszkij ukrán elnök ENSZ Biztonsági Tanács előtt elmondott videókapcsolaton keresztül közveszített beszédét is, amelyben azzal érvelt, hogy Oroszország vétójoga a BT-ben egyenlő a halálra való feljogosítással.

Az ukrajnai háború egyéb aktuális fejleményei:

  • Az Egyesült Államok újabb 100 millió dollár értékben adományoz Ukrajnának Javelin páncéltörő rakétavetőket. A fegyver az egyik leghatékonyabb eszköz az ukrán katonák kezében az orosz tankok ellen, így afféle kultusz alakult ki körülötte. Két újszülöttnek is a Javelin nevet adták, és már Szent Javelinről készült képeket rajzolnak.
  • Az Európai Bizottság új szankciócsomagot készített Oroszország ellen, amelyben teljesen betiltják az Oroszországból érkező szénimportot. A kőolaj- és földgázimport betiltása ugyanakkor valószínűtlen.
  • Az Egyesült Államok is újabb szankciókat vezet be, például kitiltják az országból Putyin lányait.
  • Immár több mint 10 millió ukrán ember menekült el otthonából az orosz invázió következtében.
  • Az NATO főtitkára, Jensen Stolenberg szerint Oroszország várhatóan az elkövetkező hetekben újult támadást intéz majd a kelet-ukrajnai Dombassz régió ellen, miután úgy tűnik, a sikertelenség miatt (mostanra) feladták Kijev, illetve az ország középső területeinek elfoglalását

Címkék: ukrajnai háború