Politikai bomba van az ischgli járványgócot vizsgáló jelentésben?

Politikai bomba van az ischgli járványgócot vizsgáló jelentésben?

Ischgl síparadicsom (Fotó: Wikipedia/Gast32)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tiroli hatóságokat, a tartományi kormányt és Sebastian Kurz (ÖVP, Néppárt) kancellárt is elmarasztalta az a jelentés, amely az ausztriai Ischgl síparadicsomának koronavírus-járványgóccá válása ügyében készült. Emlékezetes, március elején ez a helység vált az ausztriai és az észak-európai járvány egyik kiindulópontjává, egyes számítások szerint a világban 11 ezer fertőzés hozható összefüggésbe az itteni síkarnevállal (Après-Ski-Party). Az akkori hírek arról szóltak, hogy a hatóságok és döntéshozók rosszul kezelték a helyzetet. A döntéshozóknak és a turizmusszervezőknek sokan azt vetették a szemére, hogy a síszezon mentésén fáradoztak, a járvány terjedését érdemben fékező intézkedéseket pedig vonakodtak meghozni.

A jelentést ismertető ORF közszolgálati csatorna beszámolója alapján a tartományi kormány asztalára került jelentés azonban olyan megállapítást nem tett, amely szerint gazdasági szempontok érvényesültek volna az összességében hibás döntések sorozatában. A bizottság a közel 290 oldalas irat szerint az érdekeltek anyagi hasznát szolgáló vétséget nem talált – ezt erősítette meg az ORF esti háttérműsorában Ronald Rohr, a bizottság elnöke is –, de számos mulasztásra, rossz helyzetértékelésből adódó hibás döntésre mutatott rá.

A legfontosabb, hogy a síszezont hamarabb kellett volna lefújni. Mint ismert, az első ismert koronavírus-fertőzöttet Ischgl népszerű bárjában, a Kitzlochban találták március 7-én, az egyik bármixer szervezetében azonosították a koronavírust. A jelentés szerint már másnap sem lett volna szabad kinyitnia a vendéglátóhelynek, ennek ellenére még napokig, egészen március 10-ig működött. A síszezon azonban még ennél is továb tartott, csak 12-én jelentették be, hogy itt lerövidítik a szezont. Ezt a bizottság járványügyi szempontból rossz döntésnek minősítette. Ischgl polgármestere pedig még ennél is később, március 14-én intézkedett a település sífelvonóinak leállításáról. A bizottságot vezető Ronald Rohr szerint a polgármester megszegte kötelességét – Ischgl első embere egyébként gyanúsítottja is az ügyben indult ügyészségi nyomozásnak, maga a bizottság fordult az ügyészséghez a kései intézkedése miatt.

A jelentés Sebastian Kurz kancellárt is kritizálta, mondván a Tirol tartomány egyes térségeire elrendelt karanténintézkedéseket előkészítetlenül jelentette be, emiatt az a regionális illetékesekből és a turistákból pánikreakciót váltott ki (egyébként az ORF már az előző héten arról írt kiszivárgott hírek alapján, hogy a kancellária a kritikákat visszautasította). Emiatt Rohr szerint vendégek ezrei a bérelt sífelszerelést is elhajigálva indultak hatósági kontroll nélkül haza, amely így hozzájárult a vírus széleskörű terjedéséhez. Az egészségügyi minisztériumnak pedig azt rótta fel az anyag, hogy az átdolgozott járványügyi tervét nem hozta nyilvánosságra. Ezen kívül Landeck városának hatóságát is elmarasztalta a jelentés.

A tiroli – egyébként néppárti vezetésű – tartományi kormány is kapott kritikát. A jelentés szerint Günter Platter (ÖVP) tartományi kormányfőnek fel kellett volna ismernie, hogy nem megfelelően kezelik Ischglben a helyzetet.

Günter Platter az ORF esti hírműsorában azt mondta, hogy a jelentésben leírtak szerint tudatosan senki sem hozott rossz döntést. A tartományi döntéshozók egészségügyi szempontokat tartottak szem előtt, ezért a tartományi kormányfő nem látja szükségesnek személyi konzekvenciák levonását.

A tiroli ellenzék felháborodással fogadta a jelentést. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) illetékese politikai bombának minősítette az anyagot. A szociáldemokraták (SPÖ) pedig azt közölték, hogy jelentés következtében kő kövön nem maradhat. Ezek alapján az anyag komoly politikai viták tárgya lehet a közeljövőben.

Mert noha hétfőn Bécs politikai diskurzusainak a vasárnapi tartományi választás adott témát – toronymagasan nyertek a szociáldemokraták (SPÖ), így listavezetőjük, Michael Ludwig maradhat tartományi kormányfő és polgármester is –, mára a jelentés hullámai elérték a fővárost is. Az SPÖ bejelentette, hogy tanulmányozzák a jelentést, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sem zárják ki (igaz ehhez egyedül nincs meg a parlamenti többségük). Az ugyancsak ellenzéki NEOS pedig a parlamentben szeretne válaszokat kapni az egészségügyi minisztertől a felvetődői felelősségi kérdésekre.

Sebastian Kurz kancellár egy mai tájékoztatóján a jelentésre reagálva – a Die Presse beszámolója szerint – arról beszélt, hogy rendkívüli szituációban rendkívüli gyorsasággal kellett reagálni. És ez „nagyjából és egészében” jól is sikerült. Minden döntést az egészségügyi hatóságokkal és a kormánnyal összhangban hoztak meg – jegyezte meg.