Putyin azzal vádolja a nyugati szolgálatokat, hogy terrortámadások előkészítésében segédkeznek

Putyin azzal vádolja a nyugati szolgálatokat, hogy terrortámadások előkészítésében segédkeznek

Vlagyimir Putyin orosz államfő Vitalij Szavejev orosz közlekedési minisztert hallgatja megbeszélésökön Moszkvában 2023. március 25-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyugati különleges szolgálatok vesznek részt az orosz területen elkövetett ukrán terrortámadásokban – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács szerdai tanácskozásán – írta az MTI.

– A neonácik és bűntársaik nemcsak a szövetségi állam új alakulatainak területén aktívak, hanem Oroszország más régióiban is követnek el bűncselekményeket. Minden okunk megvan rá, hogy azt állítsuk, harmadik országok, nyugati különleges szolgálatok is részt vesznek az ilyen diverzánsakciók és terrortámadások előkészítésében – hangoztatta az orosz államfő.

Putyin kifogásolta, hogy a „kijevi rezsim” kíméletlen rakétatámadásokat intéz a civilek ellen, emellett pedig „rendszeresen indít terrortámadásokat kormányzati és rendvédelmi tisztviselők, újságírók, közéleti személyiségek, iskolai és egyetemi tanárok ellen”, ehhez felhasználva a fel nem számolt földalatti ellenállást, így a neonáci és egyéb radikális csoportokat. Mint mondta, Oroszország „új régióinak" lakóit meg kell védeni „az önkény és az erőszak ellen" és fel kell lépni ezeken a területeken a szervezett bűnözés ellen. Feszültnek minősítette „az Új-Oroszország történelmi orosz területein" kialakult helyzetet.

Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára közölte, hogy az Ukrajnától elcsatolt „új régiókban” pótlólagos intézkedéseket hoznak a diverzánsok és a helyzet destabilizálására tett kísérletek ellen. Az állította, hogy Kijev ezeken a területeken az Egyesült Államok és szövetségesei támogatásával fokozza a „terrorista tevékenységet”.

A napokban egy az Ukrajna elleni háborút támogató orosz hadibloggert, Vladen Tatarszkijt öltek meg, akivel robbanás végzett egy szentpétervári kávézóban. Tavaly pedig egy nacionalista orosz filozófus, Alekszandr Dugin lányát ölték meg. Darja Dugina egy a kocsijába rejtett pokolgép miatt halt meg.

Címkék: Vlagyimir Putyin