Putyin közeli szövetségese ismerte el: nem a tervek szerint haladnak

Putyin közeli szövetségese ismerte el: nem a tervek szerint haladnak

Vlagyimir Putyin gombászott is szabadsága alatt (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz nemzeti gárda vezetője a Reuters szerint elismerte, hogy Moszkva ukrajnai katonai offenzívája nem a tervek szerint halad – írja a BBC. „Szeretném azt mondani, hogy igen, de nem minden megy olyan gyorsan, mint szeretnénk" – mondta Viktor Zolotov, aki Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese és egykori testőre. Ő is beszélt az orosz háborús propagandában szereplő ukrán szélsőjobboldaliakról és neonácikról.

A Reuters szerint a beszámoló a nemzeti gárda hivatalos honlapján olvasható, de a BBC hangsúlyozta, hogy azt nem tudta ellenőrizni, mert nem elérhetőek a Kreml honlapjai. A BBC hangsúlyozza, hogy ez lenne az eddigi legerősebb Kreml-közeli elismerése annak, hogy lassabban haladnak az oroszok, mint tervezték. A hivatalos kommunikáció szerint minden a tervek szerint halad, de az utóbbi időben már az orosz állami tévében is elhangzottak olyan nyilatkozatok, amelyek szerint vannak gondok az előrenyomulással.

Közben a BBC hírportálja arról számolt be hétfőn egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva, hogy Oroszország szinte minden előretörése megtorpant. Szerinte ez nagyrészt az ukrán ellenállásnak tudható be. Nem történt észrevehető változás Oroszország előrenyomulásában az ukrán fővárosban, Kijevben, a támadó erők továbbra is a Hosztomel repülőtér környékén rekedtek – mondta a tisztviselő. Hozzátette, hogy egy 50-60 járműből álló konvoj Izyum felé tart, Harkivtól délkeletre. De egyelőre semmi jele annak, hogy Oroszország lőszerekkel vagy Oroszországon belüli csapatokkal növelné haderejét – közölte.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!