Putyin megkapta a felhatalmazást a hadsereg külföldi bevetéséhez

Putyin megkapta a felhatalmazást a hadsereg külföldi bevetéséhez

Vlagyimir Putyin videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület a Kremlben 2022. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felhatalmazást adott az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedden a fegyveres erők Oroszország határain kívül történő bevetéséhez. 

A ratifikálási okmányokat Putyin a kézjegyével látta el, a folyamat a szerződések közzétételével zárul majd le, várhatóan még a nap folyamán. A megállapodások lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, ott közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt. A szóban forgó haderő létszámát és a határon túli bevetések időtartamát az elnök határozhatja meg. Ez tehát azt is jelenti, hogy innentől kezdve hivatalosan is útnak indulhatnak az orosz csapatok a luhanszki és donyecki területekre. 

Kedd délután az orosz elnök arról is beszélt az újságíróknak, hogy a minszki megállapodások többé nem léteznek, és leszögezte, hogy Oroszország katonai támogatást fog nyújtani a donyecki és a luhanszki „népköztársaságnak”. A legfrissebb hírek szerint Putyin álláspontja az, hogy a szakadár köztársaságok határai „egybeesnek Donyeck és Luganszk megyék akkori határaival, amikor azok Ukrajnához tartoztak”, ami akár egy nagyobb mértékű invázió képét vetíti előre. 

Újfent megszólalt kedden Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is. Mint kijelentette, Oroszország továbbra is teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen, az orosz fellépések aláássák Ukrajna önállóságát, területi egységét és az európai biztonságot. 

A NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az Ukrajna határain belül és körül kialakult feszültség generációk óta a legkomolyabb konfliktus.

A NATO arra kéri Ukrajnát, ne válaszoljon egyetlen ismétlődő orosz agresszióra sem, Oroszországot pedig arra emlékezteti, hogy sosem késő lemondani egy esetleges támadás megindításáról, továbbá arra kéri Moszkvát, válassza a diplomácia útjait a konfliktus megoldására – fogalmazott a NATO-főtitkár.

„Továbbra is mindent megteszünk, hogy megvédjük a szövetséget bármifajta agresszióval szemben" – hangsúlyozta Jens Stoltenberg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn ismerte el a kelet-ukrajnai, szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaságok” függetlenségét, majd kiderült, hogy orosz csapatokat küldenek a területekre, hivatalosan békefenntartóként. Ezzel új fordulópontjához ért a konfliktus, ami alatt Moszkva több mint 160 ezer katonát vont össze Ukrajna körül, és nyugati országok már korábban is úgy vélték, valamilyen megrendezett ürügyet próbál teremteni egy esetleges invázióhoz. Putyin hétfő esti beszédében lényegében megint Ukrajna létét kérdőjelezte meg.