Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai köztársaságok függetlenségét

Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai köztársaságok függetlenségét

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírja a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület – a „Luhanszki Népköztársaság” és a „Donyecki Népköztársaság” – függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot a moszkvai Kremlben 2022. február 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Ahogy az várható volt, Vlagyimir Putyin ma este bejelentette, hogy elismeri a kelet-uktajnai szakadár régiók függetlenségét. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin telefonon előzetesen telefonon értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt a szándékáról. Az orosz államfői hivatal szerint a két nyugat-európai vezető csalódottságának adott hangot, de kifejezte készségét a kapcsolatok fenntartására.

Az MTI is gyorshírben erősítette meg a moszkvai fejleményeket. Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin Oroszország népéhez hosszú videoüzenetet intézett, amelyben elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében. Továbbá azt hangoztatta, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a „kommunistátlanítás” jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi „kommunistátlanítást” akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

Azt is hozzátette, hogy nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna  saját atomfegyvert hoz létre. Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok. Putyin szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.

 

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a „Donyecki Népköztársaság” és Leonyid Paszicsnikkal, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni.