A mozgósítás bejelentése óta kevesebb orosz támogatja a háborút

A mozgósítás bejelentése óta kevesebb orosz támogatja a háborút

Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 5-én. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez a védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ezer embert érint Oroszországban (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szeptemberben bejelentett részleges mozgósítás jelentősen megváltoztatta az orosz lakosságnak az ukrajnai invázió iránti támogatását. Az oroszok nagyobb része a háborút támogatja ugyan, de ez a támogatás messze nem egyöntetű, és messze nem homogén – jelentette ki a  Levada Központ elnevezésű független orosz közvélemény-kutató nemrég közzétett adatai alapján Rácz András Oroszország-szakértő.

Lapunk Gulyáságyú című podcastjának adott interjújában Rácz András a Levada központot a „talán a legjobb, de mindenképpen a legfüggetlenebb orosz közvélemény-kutató intézetnek” nevezte. Az intézet szeptember legvégén hozta nyilvánosságra kutatását, mely az orosz társadalomnak az ukrajnai háborúval kapcsolatos attitűdjeit vizsgálta, így ez már tartalmazza a részleges katonai mozgósítás hatását is.

A Német Külpolitikai Társaság szenior Oroszország-elemzője konkrét számokat is említett a felmérésből a műsorban. Szerinte az első komolyan vehető adatok a háború indulásakor, március elejéről származnak. Akkoriban a lakosság 53 százaléka abszolút módon támogatta a háborút, és további 28 százaléka mérsékeltebben, de alapvetően támogatta, így ez összesen 81 százalék. A részleges mozgósítás bejelentése után az abszolút támogatók száma 53 százalékról 44 százalékra csökkent, ez 9 százalékos csökkenés. Akik nagyjából támogatják, azok aránya továbbra is 28 százalék – ismertette Rácz. A háborút teljes mellszélességgel támogatók aránya egyébként nemcsak a katonai mozgósítás óta kezdett csökkenni, hanem már azt megelőzően is. Rácz szerint ennek jó pár oka van, köztük az, hogy elhúzódik a konfliktus, veszteségek vannak, egyre érzékelhetőbb a szankciók ára és a szankciók által okozott gondok is.

Ugyan az látszik, hogy az orosz társadalom egyre kevésbé támogatja az ukrajnai a háborút, a szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az abszolút támogatókat és a „nagyjából” támogatókat együtt vesszük, azért ez még mindig bőven többség. Magyarán nincs arról szó, hogy Putyin mögül kifogyna a háborúval kapcsolatos támogatás, még akkor sem, ha az csökken.

A Gulyáságyú podcast Rácz András Oroszország-szakértővel készült epizódját itt tudja meghallgatni: