Rekordalacsony a földgáz ára Európában

Rekordalacsony a földgáz ára Európában

Képünk csak illusztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt két évben sosem volt ilyen alacsony a földgáz ára, mint most – derült ki a Zeit Online cikkéből. Utoljára 2021 júniusában kellett annyit fizetni érte, mint jelenleg. Szakértők szerint ez a túlkínálattal magyarázható, az ár pedig akár tovább is csökkenhet a továbbiakban. A megawattóránként 25,80 eurós ár példátlan az elmúlt két évet, különösen a háború kirobbanása utáni időszakot tekintve.

Az európai földgáz ára tavaly év végén indult zuhanásnak, miután nyáron még egyenesen több mint háromszáz eurót kellett fizetni megawattóránként. Ehhez képest a mostani összeg gyakorlatilag elenyésző, a 2022 augusztusában elért 339 eurós csúcshoz képest viszonyítva pedig már 90 százalékos mínuszban van. A korábbi bizonytalanságot és árrekordot az orosz földgáz érkezésének elmaradása okozta, sokáig nem lehetett tudni, hogyan birkóznak meg az európai országok az energiaválsággal. Most viszont már ott tartanak, hogy a gázárak esnek, a német gáztározók pedig kezdenek megtelni.

A GIE nevű európai gáztározó szövetség legutóbbi adatai szerint a telítettség mértéke a németeknél már 72, 76 százalékos. Ez jóval meghaladja az előző évi, azonos időszakban számított mértéket. A következő télnek a Szövetségi Hálózati Ügynökség szerint már teljes töltöttséggel mehetnek neki. A mostani kedvező adatokat az LNG-importtal, a mérsékelt téllel és a megtakarításokkal magyarázzák. A Portfolió által megszólaltatott elemző szerint ezekhez a tényezőkhöz adódik még a visszafogott ázsiai kereslet. A tavalyi ársokk után egyelőre Kína feldolgozóipara sem jött újra lendületbe, a vártnál gyengébb kínai LNG-keresletre pedig az is magyarázatul szolgálhat, hogy import földgáz helyett a jelek szerint jelenleg inkább a legolcsóbb forrást jelentő belföldi kitermelésű szénnel indítanák be a gazdaságot, miután most nem prioritás számukra a városok levegőjének tisztítása a kevésbé szennyezű földgáz nagyobb arányú használatával. 

Szakértők szerint az európai gázárak most sokkal alacsonyabb szintre estek annál, mint amire korábban számítani lehetett. Akad olyan elemző, aki arról ír, hogy az orosz energiaválság úgy tűnik, véget ért, hiszen a gáz 2021 tavaszi áron beszerezhető, de még októberi szállításra is vehet most 36 euróért valaki, ha attól tart, hogy nem lesz elég, amit hosszabb távú szerződésekkel lekötött. 

A gázár folyamatos szakadása azért is fontos jelenség Magyarország számára is, mert a legközelebbi havi határidős TTF jegyzéshez igazodik a hosszútávú magyar-orosz gázvásárlási szerződés alapján fizetendő ár. Orbán Viktor május elején a Kossuth rádióban a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „az oroszoktól behozott árakban van egy csúszóhatás, mindig két hónappal később érződik Magyarországon. Most az árak jobban néznek ki, mint korábban, bár ez viszonylagos, még mindig másfélszeres vagy inkább kétszeres a háború előtti árakhoz képest. De hamarosan itthon is érezni lehet majd a csökkenő gázárakat.” Ennek ellenére szó nincs arról, hogy megszüntetné a kormány a rezsicsökkentés csökkentését, miszerint egy bizonyos átlagfogyasztás fölött hétszeres „piaci” árat kell fizetni a gázért a lakossági fogyasztóknak. 

Az energiahordozó árának csökkenése az Orbán-kormány rezsivédelemre költött összegeket befolyásolja. A Portfolió számításai szerint a 4,5 milliárd köbméteres éves szerződésből tavaly mintegy 3,5 milliárd köbmétert használt fel az állam az egyetemes (rezsivédett) lakossági gázszolgáltatásban, idén pedig a kedvező tél és a fogyasztás visszafogás mellett ez becslésük szerint 2,9 milliárd köbméter lehet.