Rekordot döntött a magyar turisták száma Horvátországban

Rekordot döntött a magyar turisták száma Horvátországban

A horvátországi Lopar strandja 2023. július 8-án (Fotó: Magyar Hang/Bittner Levente)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idén szeptember végéig közel 696 ezer magyar turista 3,5 millió éjszakát töltött Horvátországban, mindkét adat már most meghaladja – 12, illetve 9 százalékkal – az eddigi rekordnak számító 2019. egészében regisztrált számokat – közölte Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti igazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

A képviseletvezető arról is beszámolt, hogy a teljes horvátországi turisztikai eredmények már most szinte elérték a 2019-es csúcsév összesített adatait. Szeptember végéig 18,7 millió turista 102 millió éjszakát töltött az adriai államban. A legtöbben Németországból, Szlovéniából és Ausztriából érkeztek, Magyarország a hetedik legnagyobb küldőállam volt.

A magyar vendégek száma 696 ezer volt, 20 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött 3,5 millió vendégéjszaka 17 százalékkal több a tavalyi egész éves adatnál. Az idén átlagosan 5 napot töltött egy-egy magyar turista Horvátországban. A magyarok által leglátogatottabb régió ezúttal is a Kvarner-öböl volt, ahol most először meghaladta az egymilliót a magyar vendégéjszakák száma. Ezt követően Isztria, Zadar, Split és Sibenik volt a legnépszerűbb. A városok közül Crikvenicán, Viren, Rovinjban, Porecben és Medulinban nyaralt a legtöbb magyar – részletezte Ivana Herceg.

Ismertetése szerint júliusban és augusztusban járt a legtöbb magyar vendég Horvátországban, 25 százalékuk szervezett úton vett részt, a többség azonban saját maga intézte a foglalását. A magyarok többsége továbbra is a magánszállásokat kedveli, de egyre több a hotelt és kempinget választók aránya. A horvát turisztikai vezető szerint már a tavaszi hónapokban és ősszel is egyre több magyar vendéget fogadnak Horvátországban.

Hozzátette: Horvátország schengeni övezethez csatlakozása jelentősen megkönnyítette az utazást, hiszen megszűnt a határellenőrzés. Ugyanakkor jelezte, hogy emelkedtek idén az árak Horvátországban is, nem annyira az euró bevezetése, mint inkább az egész Európában tapasztalt infláció miatt. Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a több mint 25 éve Magyarországon jelen lévő horvát turisztikai szervezet történetében az idei szezon volt a legjobb – írja az MTI.

Szintén szerdán adta ki a KSH az augusztusi magyar turisztkai adatokat, melyek szerint a hazai vendégek száma 10 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 6 százalékkal csökkent a tavaly augusztusi adatokhoz viszonyítva.

(MTI)